Chef Obie 2019 : 3 RESEPI PUDING SEDAP , MUDAH DAN SESUAI UNTUK BERNIAGA
Assalammualaikum wbt ,
Masalah itu pasti ada dan wajib setiap dari diri kite hadapi hari-hari dalam sedar atau tidak sedar.
Bezanya sama ada masalah kecil atau besar atau yang sedang-sedang aje, masalah itu kan merupakan proses kematangan untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya.
Yang penting layan aje... sambil tersengih-sengih garu-garu kepala.
Jom lah korang cuba buat hujung minggu ni resepi mudah iaitu AGAR AGAR PANDAN KLASIK CHEF OBIE, resepi ini juga telah dikongsikan dalam majalah SAJI hari raya yang lepas...
1) Agar - Agar Pandan Klasik
1 paket agar-agar tali
1000 ml Air
8 helai Daun Pandan kisar+1 cawan air
1/2 cawan gula batu
1 paket Santan+1 cawan air
1 biji telur
Cara Penyediaan :
1.Didihkan air 1000ml+agar-agar tali +air pandan kisar + gula batu.
2.Bancuhkan Santan bersama telur Dan air secawan.
3.Masukkan bancuhan ke dlm air disihan agar-agar,kacau perlahan sehingga mendidiih sekali lagi agaran 2 minit matikan api.
4 .Tuang ke acuan pilihan anda.Biar seketika diluar sebelum simpan dlm peti sejuk.
Yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...
Yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...
2)Puding Marble Zebra Chef Obie
Bahan 1
1 paket Serbuk Agar-agar
500ml Susu Uht
30gm Serbuk Koko
1 sdt Kicap Karamel
120gm gula
2 sdb Tepung jagung
Sedikit Vanilla esen
Bahan 2
1 paket Serbuk Agar-agar
500 ml Susu Uht
120 gm gula
sdb Perasa Vanilla
Sedikit Vanilla esen
Cara Penyediaan
1.Sedia kan 2 pot berasingan,Setiap pot mewakili bahan 1 juga bahan 2.
2.Masukkan kesemua bahan dlm pot.Kecuali Tepung Jagung.Masak bahan pada api sederhana Dan kacau perlahan-lahan.
3.Apabila mendidih masukkan bancuhan Tepung jagung( letak sedikit air ) ke Dlm pot 1 Dan pot 2.Kacau memekat sahaja matikan api.
4.Gunakan loyang 8'inci atau 7'inci yg telah dibasahkan, sudukan adunan secara bertindih sehingga selesai,biar seketika diluar kemudiN simpan didalam peti sejuk...mudah kan...yang penting korang kena mencuba dahulu resepi ini..memang mudah dan sempoi..selain kejadian juga syantik...
1 paket Agar agar Tali ( 20 gm satu paket )
Cara Penyediaan
1. Didihkan Air bersama isi kelapa yang dikisar + Air Kelapa bersama Agar-agar Tali , masukkan gula dan garam kacau menggunakan whisk,
2.Pastikan kacau konsisten perlahan lahan sehingga Agar-agar larut dan mendidih, biarkan mendidih selama 5 minit sebelum matikan api.
3.Susun bekas yang anda telah pilih untuk COCONUT JELLY . Masukkan baki Sisi Kelapa yang dicincang.
5.Biarkan sejuk sendiri diluar sebelum simpan didalam peti sejuk. Anda boleh gunakan resepi ini untuk jualan . Boleh gandakan resepi sehingga 10 x. Selamat Mencuba
3)AGAR AGAR KELAPA KLASIK Atau COCONUT JELLY CLASSIC CHEF OBIE
Bahan
1 paket Agar agar Tali ( 20 gm satu paket )
3 biji Air Kelapa Muda ( 1.6 liter - 1.8 liter )
500ml Air + Separuh Isi Kelapa dikisar bersama
Baki Isi Kelapa Di cincang
1/2 cawan Gula Batu atau Gula Pasir
Secubit Garam
Cara Penyediaan
1. Didihkan Air bersama isi kelapa yang dikisar + Air Kelapa bersama Agar-agar Tali , masukkan gula dan garam kacau menggunakan whisk,
2.Pastikan kacau konsisten perlahan lahan sehingga Agar-agar larut dan mendidih, biarkan mendidih selama 5 minit sebelum matikan api.
3.Susun bekas yang anda telah pilih untuk COCONUT JELLY . Masukkan baki Sisi Kelapa yang dicincang.
4.Tuangkan agar-agar yang telah dimasak ke dalam bekas .
5.Biarkan sejuk sendiri diluar sebelum simpan didalam peti sejuk. Anda boleh gunakan resepi ini untuk jualan . Boleh gandakan resepi sehingga 10 x. Selamat Mencuba
Jangan lupa Follow chef obie di facebook chefobie untold
Dalam pada itu , Chef Obie ingin berkongsi sedikit info..sempena bulan yang penuh keberkatan kepada umat Islam seluruh dunia..
chef beri kredit kepada infopelajar2u.com Bulan Ramadhan merupakan bulan yang amat mulia dan barakah bagi Umat Islam kerana pada bulan ini semua umat Islam yang cukup syarat diwajibkan menjalankan ibadah puasa di siang hari selama sebulan bulan Ramadhan
Ibadat Puasa secara bahasanya boleh diertikan sebagai “menahan diri“. Dari segi istilah syarak puasa bermaksud “menahan diri daripada makan, minum dan perkara-perkara yang membatalkan puasa bermula daripada terbit fajar shadiq sehingga terbenam matahari berserta niat“.
Lafaz Niat Puasa Bulan Ramadhan
Berikut adalah cara lafaz niat puasa di Bulan Ramadhan.
1. Lafaz Niat Puasa Harian di Bulan Ramadhan
نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَى
- Bahasa rumi: Nawaitu Souma Ghadin ‘An Ada-‘i, Fardhi Syahri Ramadhana Hazihis Sanati Lil’lahi Ta’ala
- Maksudnya: Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Ta’ala
2. Lafaz Niat Puasa Sebulan di Bulan Ramadhan
نَوَيْتُ صَوْمَ شَهْرِ رَمَضَانَ كِلِّهِ لِلَّهِ تَعَالَى
- Bahasa rumi: Nawaitu Souma Syahri Ramadhana Kul’lihi Lil’lahi Ta’ala
- Maksudnya: Sahaja aku berpuasa keseluruhan pada bulan Ramadhan kerana Allah Ta’ala
Panduan Lafaz Niat
- Waktu berniat bermula daripada terbenam matahari, yakni masuk waktu sembahyang fardhu Maghrib hinggalah sebelum terbit fajar shadiq (waktu Subuh). Oleh itu, bolehlah dilakukan niat puasa pada mana-mana bahagian daripada waktu tersebut, walaupun semasa berbuka.
- Digalakkan berniat puasa untuk sebulan dengan sekali niat pada malam pertama Ramadhan bagi mengelakkan daripada tidak sah puasa kerana terlupa berniat pada malamnya, kita mengikut Imam Malik yang membolehkan berniat untuk sebulan sekali gus.
- Namun begitu, jika puasa Ramadhan kita terputus oleh sesuatu sebab, seperti haidh, sakit atau lain-lain, maka niat puasa sebulan itu tidak lagi memadai untuk hari-hari puasa yang seterusnya, tetapi, hendaklah diperbaharui niat setiap hari apabila tidak ada lagi perkara yang menghalang daripada puasa berturut-turut tersebut. Maksudnya, dengan melafaz niat setiap hari bagi semua hari-hari puasa Ramadhan yang berbaki.
Kepada Anda yang ingin mengikuti kelas-kelas masakan perniagaan popular 2019 kendalian Chef Obie #mgjconsultancy Sila Klik KELAS MASAKAN BIZZ CHEF OBIE 2019 BOOKING SEKARANG
No comments:
Post a Comment