Jom Belajar Masakan Barat atau Western Food " KELAS MASAKAN WESTERN FOOD POPULAR MALAYSIA 2022 / 2023 "
Assalammualaikum wbt ,
Lebih 60 Pilihan Pakej & Jenis Kelas | Kursus MASAKAN PERNIAGAAN, BAKING & KOMERSIAL BERTESTIMONI
Boleh rujuk link yg dikongsikan ini
CHEF OBIE | MGJ CONSULTANCY®
Ampang , Selangor | KL
0137326939 Abang Fad Kadeen Hj Abdullah
0172260719 Muhamad Gunawan Hj Jamil
Whatsapp | call | Telegram
p|s gambar sebahagian shj candid dlm kelas masakan , hasil daripada pelajar.
Lebih 60 Pilihan Pakej & Jenis Kelas | Kursus MASAKAN PERNIAGAAN, BAKING & KOMERSIAL BERTESTIMONI
Lebih 60 Pilihan Pakej & Jenis Kelas | Kursus MASAKAN PERNIAGAAN, BAKING & KOMERSIAL BERTESTIMONI
KELAS MASAKAN WESTERN FOOD POPULAR MALAYSIA 2022/2023
Menjadi Pilihan Peniaga Dan Usahawan Makanan Sejak 2012 hingga kini.
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
PAKEJ 1
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Breaded Chicken Chop
Grill Chicken Chop
Fried Chicken Chop
Chicken Pop
Drummet @ Buffalo BBQ
Fried Chicken Wings
Base Water Marinated
Buat Tepung CRISPY
Coleslaw
Mash Potato
Western Stock
Gravy
Western Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
PAKEJ 2
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Lamb Chop
Lamb Rack Primium
*Lamb Shanks atau Lamb Stew + Herbs Bread
Base Water Marinated
Asparagus
French Beans
Alfalfa Sprout
Sweet Potatoes
Western Stock
Mint Sauce
BBQ Pepper Sauce
PAKEJ 3
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Fish And Chips
Fish Fingers
Grill Salmon Steak
Grill Salmon Fillet
Batter Fish Fritters
Western Stock
Garlic Butter Spread
Buat Tepung FISH & CHIPS
Crispy Batter FISH & CHIPS
Western Stock
Coleslaw
Alfalfa Sprout
Irish Tartar Dressing
Garlic Dressing
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 4
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Spaghetti , Linguinie , Spiral , Angle Hair
Classic Aglio alio ( From Sicilia , Italia )
Carbonara
Marinara
Pesto
Chicken Bolognese
Beef Bolognese
Carbonara Sauce with Grill Mussel
Chicken Lasagna
Beef Lasagna
Western Stock
PAKEJ 5
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Wild Mushroom Soup
Asparagus Soup
Clam Chowder
Onion Soup
Pumpkin Soup
Tomato Basil Soup
Western Chicken Soup
Garlic Butter Spread
Garlic Bread
Crouton
Western Stock
PAKEJ 6
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Burger - Beef Patties 3 jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
Burger - Chicken Patties 3 Jenis
Patties Classic
Patties Herbs
Patties Spicy
( Untuk Patties akan diajar sukatan 2 jenis Berat )
Portabelo Mushroom
Mustard Dressing
Garlic Dressing
Mum Relish ( Special Onion Caramalized )
BBQ Sauce
Black Pepper Sauce
French Fries
French Fries Seasoning Spicy
French Fries Seasoning Herbs & Cheese
PAKEJ 7
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
Beef steak
Southwestern Beef Stew With Soft Roll Herbs & Garlic
Beef Stroganoff ( dish in pasta ) atau Italian Sloppy Joes ( ground beef with garlic bread )
Southwestern Black Pepper Sauce
Western Stock
Aioli Dressing
Garlic & Herbs Roasted Potato
Asparagus & grill tomatoes
PAKEJ 8
YURAN /FEE : RM3000
Pesara / Bapa & Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM2700
TABLE SAUCES DAN DRESSINGS
1. 1000 island
2. BBQ hot Sauce
3. Creamy Taco dressing
4. Cheeszy Sos
5. Thai Sos atau Vietnamese Sos ( Option )
6. Garlic Dressing
7.Classic Tartar Dressing (free)
Intipati :
Asas sukatan untuk sauce portion perniagaan
Asas susunan dan penggunaan bahan mentah yang betul
juga sukatan yang tepat dan standardize
Tips penggunaan bahan mentah tertentu serta jangka hayat produk
Perkongsian lawan kepada side dish yang sesuai dengan sos-sos yang dipelajari .
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional )
( Berpengalaman menghidangkan menu-menu masakan , pastry & kek untuk King Fadh Arab Saudi & Sultan Brunei juga VIP & VVIP Malaysia juga merupakan anak didik Golden Hand Executive Pastry Chef Mahmod & Executive Chef William H Hewitt )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas :
Setiap Hari kelas diadakan KECUALI
HARI JUMAAT , Pelajar Boleh Pilih sendiri Tarikh dan Harinya .
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 9 pagi
Kelas : One day Course @ Kelas Sehari & Fully Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef profesional )
Peri Penting Untuk Pelajar : Pelajar WAJIB membuat dan menunjukkan RTK sehari sebelum kelas diadakan .
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja , face mask dan sanitizer disediakan oleh pihak Chef Obie / MGJ CONSULTANCY.
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
ATAU
Ke Akaun Syarikat MGJ CONSULTANCY
Bank Islam No akaun 12122010028739
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie atau wakil MGJ CONSULTANCY
di bawah ini sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas diadakan
Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan di zaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Antara Testimoni-testimoni pelajar kelas masakan perniagaan popular chef obie
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
SAFHYD STEAK HOUSE
Jalan kubur tanah merah,berdekatan masjid ismail petra , Kelantan
SAFHYD STEAK HOUSE
No 48 , Jalan Nova u/5 ,
Subang Bestari
Shah Alam
PAK MAON KITCHEN , Yan Kedah Darul Aman
MANGROOVE CAFE WESTERN FAMILY
370 , Jalan Tai Shin Jar
Kuching , Sarawak
RESTAURAN RONEY SATAY
Pusat Perniagaan Adnium
Bandar Bukit Beruntung , Bukit Sentosa & Klang
MAKAN SHACK 2186,G floor, Jln Bukit Minyak
Kawasan Perniagaan Asas Murni
Bukit Mertajam, Seberang Prai
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
KEDAI MAKAN KAK LAILI , Langat
RESTORAN ABAH NASI CAMPUR , Sungai Dua 013 4486077 / 013 4026076
ANNYEONG HASEYO great korean BBQ & Grill , KB Mall Kota Bharu : annyeonghaseyo.hq@gmail.com
Restoran D'Sempalit Ikan Bakar , Raub Pahang , Abang Kemal : 012 3821477 / 017 2721477
Aji Kitchen Mee Rebus Johor Viral , Kg Jawa Klang ( Selasa ) Abang Aji : 019 3816884
LOLA SATE , Alor Gajah Melaka Kak Lola : 019 3250842
KITCHEN LOLA , Berhadapan Pasar Alor Gajah : 019 3250842
SATAY TANJUNG , Georgetown Bro Ismail : 011 24372703
By HAJAR MEE REBUS JOHOR SATAY , Penang : 017 8001187
SATAY JUNIOR satay cawan , Kajang Pn Salmah & Sons : 010 2206681
SNOW BALL DANCE Chef Pak Di, Melaka
RAMBAI KLASIK Cafe , Kuala KANGSAR : 010 1116559176 / 016 4178184
DESARU VIBE LOUNGE
No 19,Jalan Dato Jaafar 24/1 Taman Mutiara Desaru Bandar Penawar, Johor
MEEN PITSTOP Ulu Pulai, Gelang Patah , Johor ( Berdekatan Legoland Malaysia )
TAT NASI AYAM Desaru Bandar Penawar, Johor
DAPUR AISHAH Wisma Central , Kuala Lumpur
THE GRINDER Kajang, Selangor ( kiosk mengikut events )
FISH TAKE AWAY muhammadrauffnc Tasek kenyir, Terengganu
STEAKHOUSE Kota Bharu Kelantan
STEAKHOUSE WESTERN Penang
WESTERN BROTHERS Kulai Johor
RESTORAN KUNING KUNYIT Damansara Height , Kuala Lumpur
ROMA CAFE , Quill Shopping Mall, Jln Sultan Ismail Kuala Lumpur
MALAYSIA CATERER Texas, United State Of America
HOR RESTAURANT Hong Kong , Republik Of China
DEE HOUSE RESTAURANT Taman Bukit Rambai , Melaka
MERCIK CHAR KUEY TEOW Parit Raja, Batu Pahat, Johor
BEST CHAR KUEY TEOW Petaling Jaya , Selangor
CHAR KUEY TEOW ADIK , Kg baru, Kuala Lumpur
DAPUR LAILII Kajang, Selangor
SATAY xxxxxx Kajang, Selangor
SATAY MUADZAM Pahang Darul makmur Aishah Dan Naim : 016 3273705
CAKOI Ipoh, Perak
KATERING EMAS , Kota Raja Klang Rich 3 Siblings Pn Zura : 0166349717 / 011 36965796
Dan Banyak lagi testimoni-testimoni pelajar yang telah berjaya membuka perniagaan western food , juga katering , restauran milik sendiri di seluruh Malaysia , Sabah & Sarawak.
No comments:
Post a Comment