Malaysia Selebriti Chef , Profesional Chef , Duta Produk @ Product Ambassador , Penulis Buku Masakan &Properties Advisor For Hotel & Resorts ./ FB : chefobie untold IG : chef_obie_official email : gunawan.jamil@gmail.com malaysiapropertiespure@gmail.com Blog utama : chefgunawanmalaysia.blogspot.com chefobie.blogspot.com ( coretan personal ) sajianlazat@blogspot.com chefbiskut.blogspot.com Hotline : 0172260719
Monday, April 21, 2014
Resepi Ayam Panggang Popular
Kepada yang tercari - cari resepi ayam panggang yang sedap dan popular,
bolehlah mencuba resepi daripada chef obie,
Resepi Ayam Panggang Syria ( Majalah SAJI )
Bahan Rebusan
½ ekor Ayam Daging
1 sudu kecil Cengkih ( rebusan )
1 sudu kecil lada Hitam ( rebusan )
1 bunjut Rempah Ratus
1 ½ sudu Garam
1 liter Air
Bahan Perap
2 sudu besar Madu
1 ½ sudu kecil Garam Laut / kasar
1 sudu kecil Lada Hitam ( dihancurkan)
1 sudu kecil Serbuk Bawang Putih (pilihan )
1 sudu kecil Daun Parsley kering/ segar ( dicincang )
1 sudu kecil Daun Selasih Kering / segar ( dicincang )
½ biji lemon ( perahan )
Cara Membuat
1.Didihkan air, masukkan bahan untuk rebusan, seperti rempah ratus bunjut , lada hitam , cengkih dan garam.
2.Kemudian masukkan ayam , rebus ayam selama 5 – 6 minit.Kemudia angkat ayam dan toskan.
3.Lumurkan kesemua bahan perapan pada ayam kecuali perahan lemon.Biarkan perapan selama 30 minit .
4.Panaskan oven 180-190 ‘c , Bakar ayam selama 25-30 minit.Apabila ayam siap dibakar, perah lemon diatas permukaan ayam.Siap untuk dihidang
Tips chef : lebihan air rebusan untuk ayam boleh dijadikan sup sampingan untuk ayam panggang ini.
Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
KELAS BUAT TRIPLE PES OLEH CHEF OBIE
KELAS BUAT TRIPLE PES OLEH CHEF OBIE Ingin pelbagaikan lagi jenis perniagaan anda berasaskan pes ? Jom Join Kelas Buat Pes Chef Obie , me...
-
Assalammualaikum wbt, Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce? bechamel sauce ni lebih mudah kite panggi...
-
Kuih Tradisional India : Resepi Vadai Popular Chef Obie Bahan 240 gm Kacang dhal / ulundhu 1 sudu besar Tepung Beras 1 ...
No comments:
Post a Comment