Jenis Perniagaan Yang Menjadi Pilihan Peniaga Baru Atau Usahawan Baru 2017 / 2018
Terima kasih kerana Anda melayari Posting daripada pihak chef obie selaku Profesional chef & Selebriti chef tempatan.
Kembali kepada tajuk diatas , Kita sebagai orang baru dalam menceburi bidang perniagaan pasti membuak-buak semangat ingin memiliki perniagaan sendiri tidak kiralah saiz perniagaan dan kemampuan yang ada , mungkin ada yang ingin memiliki perniagaan berskala kecil , ada yang inginkan perniagaan berskala sederhana , ada yang inginkan berskala besar dan mega.
Apapun impian anda itu " Jika Tanpa Perbuatan , Tanpa Bergerak , Tanpa Tindakan Yang Menunjukkan Anda Serius Untuk Menjadi Peniaga Berjaya Ia TIDAK ADA SEBARANG MAKNA , Lebih baik anda lupakan sahaja Impian ini kerana anda akan mati dan gagal dengan sia-sia."
Confirm GAGAL !
Confirm BUANG MASA !
Confirm BUANG DUIT !
Confirm BUANG TENAGA !
Confirm MENGECEWAKAN HARAPAN INSAN-INSAN TERSAYANG !
Confirm ANDA DIPERLI RAKAN-RAKAN !
Confirm ANDA MERANA DAN SALAHKAN RAMAI ORANG YANG TIDAK BERKAITAN PUN...!
Jadi Sudahkan Anda BANGUN dari TIDUR YANG PANJANG ? Jika YAKIN SUDAH BANGUN DARI TIDUR YANG PANJANG , Sila BACA dan FAHAMI apa info yang akan dikongsikan ini :
Anda pasti sudah bersedia dari segala aspek untuk menjadi peniaga atau pun usahawan.
Mental dan Fizikal itu tidak perlulah chef bahaskan.Anda perlu ada itu semua!
Pihak chef sejak 2010 hingga kini telah train dan develope mereka yang ingin menceburkan diri dalam perniagaan berasaskan makanan.Mereka ini juga tergolong daripada pelbagai latarbelakang tapi tetap memilih perniagaan yang berasaskan makanan sebagai PILIHAN UTAMA perniagaan mereka. Chef juga banyak TESTIMONI daripada pelajar-pelajar chef dalam negara mahupun luar negara.
Antara Jenis Perniagaan Yang Menjadi Pilihan Peniaga Baru Atau Usahawan Baru 2017 / 2018 mengikut statistik pelajar-pelajar & permintaan pelanggan chef obie
1.Perniagaan Restauran Western Food
2.Perniagaan Foodtruck Western Food / Fusion Food / Tempatan
3.Perniagaan Char Kuey Teow & Kuey Teow Goreng
4.Perniagaan Pembekal Bahan Bakeri
5.Perniagaan Nasi Ayam Penyet / Nasi Ayam, Hainan , BBQ & Klasik @ Roasted / Nasi Kak Wok
6.Perniagaan Nasi Lemak Berlauk
7.Perniagaan Food Court @ Medan Selera ( Makanan & Minuman )
8.Perniagaan Katering
9.Perniagaan Yong Tau Foo
10.Perniagaan Satay Dan Satay Frozen
11.Perniagaan Lunh Box
12.Perniagaan Tepung Segera Jenama Sendiri
13.Perniagaan Pes Masakan Dan Rempah Ratus
14.Perniagaan Kuih Tradisional Dan Frozen Food
15.Perniagaan Kedai Kek Dan Bakeri
15.Perniagaan Kek Dan Bakeri Online
16.Perniagaan Kordial Minuman, Aneka Perisa - Bubble Tea , & Berkarbonat
17.Perniagaan Air Penapis ( Mineral , Nano & sbg )
18.Perniagaan Kedai masakan Kampung Dan Ala Thai
19.Perniagaan Cakoi
20.Perniagaan Aneka Mee - Mee Kari , Mee Sup , Laksa Johor , Laksa Penang, Bee Hoon Sup Utara
21.Perniagaan Gerai Burger
22.Perniagaan Biskut Dan Kuih Raya ( Bermusim Dan Tiada Musim )
23.Perniagaan Kek , Roti Dan Pastri
24.Dan banyak lagi.....
Mengapa mereka memilih Jenis Perniagaan Berasaskan Makanan Ini ?
Jawapan yang pihak chef kumpulkan daripada mereka adalah sangat mengejutkan..
1.Susah macam mana orang tetap perlukan makan
2.Mahal mana barang keperluan mahupun barang kehendak tetap akan beli makan
3.Industri yang tak akan pupus kan industri makanan
4.Haiwan pun makan makanan can / kiple kucing , anjing, burung , kura-kura pun ada jual.
5.Perang sana sini kebuluran tetap berlaku menunjukkan makanan sentiasa diperlukan!
6.Jual tepi jalan pun tetap hidup- jual makanan
7.Hidup boleh mati kalau tak makan
Ini antara klise jawapan yang diberi student-student chef obie ,
Bukan menidakkan , malah pandangan secara logikal ia memang benar dan betul dan ia sungguh praktikal untuk diterima pakai dan mengapa anda memilih ia sebagai pilihan UTAMA perniagaan Anda .
Permulaan pernigaan juga tidak semestinya memerlukan MODAL yang besar , ia perlu ada ilmu yang sewajarnya, dalami ilmu yang dipilih sebagai perniagaan UTAMA ANDA terlebih dahulu.
TIDAK PERLU MALU atau SEGAN sekiranya anda ZERO KNOWLEDGE dalam perniagaan yang anda pilih dan bakal pilih. Pergilah menuntut ILMU kepada mereka yang mahir dan telah TERBUKTI kejayaannya.
Anak didik chef obie terdiri daripada pelbagai latarbelakang , ada taraf ekonomi yang sukar , ada yang sederhana ada yang mewah dan elit. Ada pekerja am , ada ibu tunggal , ada kumpulan datin , ada golongan istimewa Autisme , ada oarang vateran , ada arkitek , ada jurutera , ada pensyarah , ada doktor dari arab saudi , ada akauntan , ada chef selebriti , ada isteri kedutaan luar negara ,ada mahasiswa , ada pelajar sekolah rendah , menengah , ada professor , ada peniaga pacak , ada kartunis , ada mangaer bank , ada forexter , ada cikgu besar dan macam-macam lagi .
Anda pasti ada dalam salah satu yang diatas ini , Di sini pihak chef menyediakan perkhidmatan profesional mengajar dalam melahirkan peniaga atau usahawan dalam indusrti makanan :
1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.
Chicken Chop 3 jenis
Breaded / Grill / Fried
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup
Antara Testimoni pelajar :
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
2 ) KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM650 ( Normal )
Promosi : RM600
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500
Mempelajari
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Antara Testimoni Pelajar :
3) MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG
YURAN /FEE
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM990
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
4 ) KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM1700 ( Normal )
Promosi : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200
Mempelajari
Membuat TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Kos & Cadangan Harga Jualan
5 ) KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Mempelajari
Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Sotong King Gunting
Kos & Cadangan Harga Jualan
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Sotong King Gunting
Kos & Cadangan Harga Jualan
Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck
6 ) KELAS HOKKAIDO CHEESE TART
YURAN /FEE
RM1350 ( Normal )
Promosi : RM1150
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM850
Intipati :
Asas Membuat & Penyediaan Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )
Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart
Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat
Cara Penyimpanan Doh & Filling
Cara & Teknik Pembakaran
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
7) KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM380
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM250
Topic :
Mixing the dough , kneading , rising , dividing ,
shaping the dough , glazing and baking .
Student will learn how to bake :
Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day -
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara
8 ) KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350
Intipati :
Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )
Cara Penyediaan Doh 2 Jam
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
9) Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM380
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM250
Asas Penyediaan Churros Batter
Teknik & Tips Penjagaan Churros
Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul
Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce
Cara Menyediakan Butterscotch Sauce
Kos Dan Cadanagn Harga Jualan
10)"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI HAINAN , NASI AYAM BBQ DAN NASI
AYAM KLASIK
YURAN /FEE
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590
Intipati
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
11 )"KELAS western food
CHICKEN CHOP 3 IN 1 "
YURAN /FEE
RM950 ( Normal )
Promosi : RM750
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM550
3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu
yang diajar secara maksimum .
Intipati :
1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop
2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian
3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop
4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.
5.Cara Menggoreng dan grill yang betul
6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce
7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court
12 ) KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut
20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja
Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT
Extra Dressing & Salad SHELLOUT
13 ) Kelas Nasi Lemak + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang& Rendang Kerang
YURAN /FEE
RM750 ( Normal )
Promosi : RM650
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM450
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
14 ) KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN
YURAN /FEE ( OGOS 2017 )
RM850 ( Normal )
Promosi : RM650
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM550
Intipati
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
untuk Ayam & Daging
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
15) Kelas Nasi Ayam Penyet
16 ) KELAS MASAKAN KOREA
YURAN /FEE
RM990 ( Normal )
Promosi : RM790
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Hainan
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
16 ) KELAS MASAKAN KOREA
YURAN /FEE
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM1800
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM1800
PILIHAN 1
Legasi Kimchee @ kimchi
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Legasi Gimbap @ Kimbap
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Salad Korea
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken
PILIHAN 5
Legasi Bibimbap
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.
Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
17 ) KELAS MASAKAN "street food" BELANDA
YURAN /FEE
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM1800
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM1800
Pilihan 1 " BITTERBALLEN "
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 2 " KIBBELING "
Kibbeling with Dutch Tartar Sauce
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 3 " POFFERTJES "
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 4 " VLAMMETJES "
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
Karier chef obie bermula di Belanda - Holland
18 )KELAS ANEKA PASTRY DAN KEK
YURAN /FEE
RM590 ( Normal )
Promosi : RM490
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM390
*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM490
Pilihan 1
Kelas Fruit Cheese Tart
-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel
Pilihan 2
Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven
-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream
Pilihan 3
Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic
Lemanode Scone
-Cara Membuat Asas Dough Scone
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.
Pilihan 4
Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie
-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika
Pilihan 5
famous Amos Cookies & Watermelon Cookies
-Cara Membuat Dough Cookies Rangup
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies
Pilihan 6
Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie
Cheesecake
-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot
& banyak lagi...
Pilihan 7
Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango
Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With
Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream
-Cara membuat cupcake dengan betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi...
19 ) KELAS DEKORASI KEK FONDANT
TEMA BABY
BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017
TEMA BABY
BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017
YURAN /FEE
RM890 ( Normal )
Promosi : RM690
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490
Intipati
Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant
Membuat figurine baby boy & girl
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine
Tips penggunaan & Penyimpanan.
PILIHAN-PILIHAN LAIN KELAS
MASAKAN
POPULAR CHEF OBIE 2017
MASAKAN
POPULAR CHEF OBIE 2017
Kelas Persedian Sos & Stok Yong Tau Foo ( Bussines ) Yuran RM450
Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450
-Kambing Masak Kuzi atau Kari Kambing
-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah
-Ayam Masak Buryani atau Ayam Masak Merah
Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450
-Rendang Tok ( daging ) atau Sup Daging Utara
-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio
-Ayam Masak Tomato atau Ayam Masak Kalio
-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah
Kelas Aneka Lauk Pauk 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450
Ketam Masak Kam Heong atau Ketam Masak Telur Asin
-Kerabu Taugeh dan Kerang atau Sayur Kailan Ikan Masin
-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style
Kelas Aneka Lauk Pauk 4 ( Bussines / Surirumah ) RM450
-Ikan Kembung Masak 3 Rasa atau Ikan Kembung Masak Masam Manis
-Udang Goreng Tepung atau Udang Masak Sambal Petai
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style
Kelas Aneka Lauk Pauk 5 ( Bussines / Persendirian ) RM450
- Asam Pedas Ikan Pari Johor atau Asam Pedas Tetel Melaka
-Ikan Masin Masak Lemak Cili Api Nanas atau Pucuk Ubi Masak lemak Tempoyak
-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak
Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450
Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar
Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM890
Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara
Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM890
Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments
Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM890
Laksa Sarawak with Condiments
***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450
Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550
Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550
Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450
Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450
Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550
-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek
Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550
Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750
Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Deko Kek Fondant ( Bussines / Surirumah ) -Birthday Theme RM550
Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Deko Kek Coklat - Coklat 3D ( Bussines / Surirumah ) RM750
BAGAIMANA CARA MENGIKUTI KELAS MASAKAN DAN
BAKING UNTUK PERNIAGAAN - CHEF OBIE ?
Sila baca dengan teliti info dibawah ini - berkenaan cara mengikuti kelas masakan dan baking untuk perniagaan - chef obie
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan Julai 2017
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.
Senario Online Dan Offline yang berdaya saing terutama dalam bidang perniagaan.
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan dizaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !
9.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK BIZZ GERAI NASI LEMAK KUKUS BERLAUK SEMUDAH A.B.C
PILIHLAH DENGAN BIJAK mengikut kepentingan dan keperluan Anda SEKARANG !
Telah memberi seluas luasnya peluang untuk sesiapa sahaja memulakan perniagaan sama ada secara kecil-kecilan , sederhana mahupun secara ekstrim.
Perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan utama netizen , peniaga dan usahawan dizaman kegawatan ekonomi sekarang ini.
Mengapa perniagaan berasaskan makanan menjadi pilihan nombor satu ? selepas perniagaan kecantikan , kesihatan , kosmetik dan pendidikan ? Ya , kerana mereka yang memilih jenis perniagaan ini adalah tergolong mereka yang terang hati dan bijak .Atas tiket keperluan dan permintaan yang sentiasa ada walau keadaan kegawatan ekonomi yang teruk dan mata wang yang tidak tentu turun naiknya mahupun ketika dalam peperangan.
Manusia sentiasa memerlukan makanan dan minuman untuk kelangsungan hidup !
Sesuatu yang positif dan peluang untuk berjaya adalah SAMA RATA , hanya PERBEZAAN seseorang yang lebih berjaya dalam perniagaannya kerana adanya ilmu dalam perniagaan mahupun ilmu pemasaran online dan offline yang praktikal dan terbukti berjaya.Mereka boleh menimba ilmu dengan coach-coach pemasaran mahupun mereka yang pakar dalam mengembangkan perniagaan secara online mahupun offline.
Banyak cara kini untuk mendapatkan ilmu pengetahuan dalam perniagaan , Pihak chef obie mengambil inisiatif dengan mengeluarkan FILE KIT DAN CD ROM PERNIAGAAN yang berasaskan perniagaan makanan dengan pilihan dan keutamaan masyarakat Malaysia dalam sesuatu TREND mahupun yang COMMAND.
Kepada anda yang minat dengan perniagaan berasaskan makanan tetapi masih tercari-cari perniagaan makanan apa yang sesuai untuk anda .Disini pihak chef obie sukacita memberi beberapa cadangan yang mudah dan boleh anda cuba jalankan dan nikmatilah perniagaan yang anda cuba nanti dengan penuh istiqomah , semangat , bertabah dan tidak berputus asa.
Alhamdulillah semenjak Chef obie mula berkongsi ilmu dan membantu masyarakat dengan program-program "Community Develop" , " Bussines Develop" dalam pelbagai bentuk penyampaian telah melahirkan individu-individu berdaya saing dalam Industri Perniagaan Makanan .Sama ada dalam online mahupun offline.Tahniah kepada anda yang memang layak untuk berjaya !
Perkongsian Ilmu yang telah diadaptasikan ke dalam bentuk FILE KIT DAN CD ROM bagi MEMUDAHKAN Anda yang tidak berkesempatan berguru dengan chef obie secara live atas sebab-sebab tertentu seperti faktor geografi lokasi yang jauh , kekangan masa mahupun melibatkan kos yang tinggi dan pelbagai komitmen yang lain.
FILE KIT DAN CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN
Pilihan Netizen , Peniaga dan Usahawan Malaysia
Pilihan Netizen , Peniaga dan Usahawan Malaysia
1. FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN WESTERN FOOD + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Cafe / Foodtruck / Food Court / Kiosk / Gerai / Bazaar / Lunch Box etc )
HARGA RM3800
2.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN MASAKAN KAMPUNG DAN ALA THAI + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Cafe / Foodtruck / Food Court / Gerai / Lunch Box etc )
HARGA RM3800
3.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN CHAR KUEY TEOW & KUEY TEOW GORENG + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Gerai / Foodtruck / Bazaar / Pasar Malam etc )
HARGA ASAL RM1800 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM990 sahaja !
4.FILE KIT & CD ROM PERNIAGAAN SATAY DAN SATAY FROZEN + STANDARD RESEPI MENU
( Restauran / Gerai / Frozen Food / Foodtruck etc )
HARGA RM1800
5.FILE KIT & CD ROM ASAS MEMBUKA PERNIAGAAN PEMBEKAL BAHAN BAKERI + FILE MEMBUAT TEPUNG KEK & BISKUT JENAMA SENDIRI
HARGA RM3800
TESTIMONI PENGGUNA FILE YG TELAH BERJAYA MEMBUKA KEDAI PEMBEKAL BAHAN BAKERI YG POPULAR DI KOTA BHARU , KELANTAN :
Kepada Anda yang mencari-cari kedai pembekal bahan bakeri di Negeri Kelantan , chef obie rekemenkan kepada anda terutama yang berada berdekatan di Kota Bharu , Sila ke PREMIS
KOKO MANIS TRADING
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Kok Lanas
16450 Kota Bharu, Kelantan
Tel:012-9694076/011-10694076
KOKO MANIS mendapat sambutan yang luar biasa pada tahun ini , juga merupakan Premis Pembekal Bahan Bakeri Muslim yang mendapat permintaan yang baik daripada baker-baker dan pembuat kek di area Kota Bharu !
Pelbagai pilihan tepung , bahan-bahan mentah yang lain termasuk peralatan pada harga berpatutan dan murah !.Anda boleh terus ke KOKO MANIS. jadikanlah KOKO MANIS sebagai kedai pilihan pembekal bahan bakeri anda !
klik : TESTIMONI : Pengguna FILE KIT + CD ROM Berjaya Membuka PREMIS & Mendapat Sambutan
TESTIMONI PENGGUNA FILE YG TELAH BERJAYA MEMBUKA KEDAI PEMBEKAL BAHAN BAKERI YG POPULAR DI KOTA BHARU , KELANTAN :
Bakers-bakers dan pembuat kek sekalian
Sila Alert !!!
Kepada Anda yang mencari-cari kedai pembekal bahan bakeri di Negeri Kelantan , chef obie rekemenkan kepada anda terutama yang berada berdekatan di Kota Bharu , Sila ke PREMIS
KOKO MANIS TRADING
PT 5052, Kompleks Perniagaan Saidina Ali,
Kok Lanas
16450 Kota Bharu, Kelantan
Tel:012-9694076/011-10694076
KOKO MANIS mendapat sambutan yang luar biasa pada tahun ini , juga merupakan Premis Pembekal Bahan Bakeri Muslim yang mendapat permintaan yang baik daripada baker-baker dan pembuat kek di area Kota Bharu !
Pastinya KOKO MANIS mampu membantu baker-baker dan pembuat kek online mahupun offline dalam menyediakan bahan-bahan yang berkualiti .
Pelbagai pilihan tepung , bahan-bahan mentah yang lain termasuk peralatan pada harga berpatutan dan murah !.Anda boleh terus ke KOKO MANIS. jadikanlah KOKO MANIS sebagai kedai pilihan pembekal bahan bakeri anda !
klik : TESTIMONI : Pengguna FILE KIT + CD ROM Berjaya Membuka PREMIS & Mendapat Sambutan
6.FILE KIT & CD ROM MEMBUAT TEPUNG KEK , BISKUT , TEPUNG GORENG CRISPY & TEPUNG TEMPURA
HARGA ASAL RM1800 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM990 sahaja !
7.FILE KIT & CD ROM ASAS MEMBUKA KEDAI KEK , PASTRI DAN BAKERI + STANDARD RESEPI
HARGA RM3800
8.FILE KIT & CD ROM TIPS DAN TEKNIK BIZZ GERAI BURGER SEMUDAH A.B.C
HARGA ASAL RM990 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM390 sahaja !
9.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK BIZZ GERAI NASI LEMAK KUKUS BERLAUK SEMUDAH A.B.C
HARGA ASAL RM1200 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM590 sahaja !
10.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK BIZZ YONG TAU FOO SEMUDAH A.B.C
HARGA ASAL RM1200 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM590 sahaja !
11.FILE KIT & CD ROM TIPS & TEKNIK PERNIAGAAN KATERING SEMUDAH ABC + STANDARD RESEPI MENU
HARGA ASAL RM2800 kini pada harga PROMOSI
Hanya RM1800 sahaja !
PILIHLAH DENGAN BIJAK mengikut kepentingan dan keperluan Anda SEKARANG !
HARGA PROMOSI AKTIF SEHINGGA 31 OKTOBER 2017
Wajib Membuat Pembayaran PENUH ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau direct call
PILIHLAH DENGAN BIJAK DAN BUAT KEPUTUSAN YANG BETUL UNTUK MASA DEPAN DAN KARIER PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN ANDA.
SELAMAT MAJU JAYA
No comments:
Post a Comment