Bila sebut ikan patin aje korang mesti ingat pada satu menu ni aje
iaitu menu Ikan Patin Gulai Tempoyak ..
Tak kire la ikan patin sungai atau ikan patin bela..yang teramat popular
di Negeri Pahang hinggakan masakan jenis itu yang menggunakan ikan patin sungai ni
boleh mencecah ratusan ringgit seekor..walllaweeei..
Tak apelah ..biarkan hargenye itu..kerana kite masih juga boleh menikmati
ikan patin ini dengan menu yang lain..dah cuba menu ikan patin yang digoreng crispy ?
Kalau belum pernah korang wajib cuba okay..Resepi ada dibawah ini..chef obie creations !
IKAN PATIN CRISPY BERSOS PEDAS MANIS ABANG JAMIL
Bahan
500 gm Dory fillet ( adalah ikan patin & mostly ramai yg tak tahu
Dipotong jejari )
1 biji telor
1 sudu kecil garam & 1 sudu besar cili flakes
Bahan Tepung Goreng
1 cawan Tepung gandum
2 sudu besar Tepung Jagung
1 sudu kecil lada hitam
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu besar cili flakes
1/2 sudu besar Garam Halus
1 sudu kecil stok ayam
Bahan Sos Pedas Manis Abang Jamil
2 ulas bawang putih cincang
1/2 biji bawang hollang ( dadu )
1/2 biji cili benggala ( dadu )
1/2 btg cili merah ( mayang )
1/2 btg cili hijau ( mayang )
2 btg cili api ( mayang )
1/2 cawan thai sos cili
6 biji baby tomato
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar gula
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil stok ayam
Sedikit air
Daun bawanh (hiasan )
Cara Penyediaan :
1.Gaul mesra ikan patin bersama telur,garam dan cili flakes.
2.Salutkan dgn bhn tepung kemudian goreng sehinga kuning keemasan.ketepikan.
3.Bahan sos- tumiskan bawang putih sehingga garing kemudian masukkan ke semua bahan biar mendidih dan memekat. Siap utk dihidang bersama ikan patin goreng & nasi putih panas...yuuummmy abang jamil kate
#resepi #ikanpatin #ikanpatingoreng#takhensemmanistuade #sos #kelasmasakan
KELAS.BENGKEL.DEMO
No comments:
Post a Comment