Assalammualaikum wbt , Selamat pagi netizen,
Sepertinya perasaan ingin membuat biskut itu akan muncul setahun sekali iaitu bila bakal tiba " RAMADHAN & SYAWAL" untuk umat Islam meraih kemenangan....Mostly nyalah kan perasaan berkobar-kobar tu muncul waktu ni aje kan, Senyum simpul gite..bile chef obie cakap macam ni..okaylah korang bolehlah mencuba resepi mudah yg chef kongsikan untuk membantu korang...menghasilkan FLORENTINE yang cantik dan mudah ! Selamat Mencuba...
Bahan
500 gm Tepung Florenta
500 gm Badam Hiris ( bakar sebentar sebelum digunakan )
300 gm Pumpkin Seed Hijau ( korang boleh mixed dgn biji kuaci , chef sbb byk lagi baki pumpkin seed ni jadi Tak guna lah kuaci )
50 gm Bijan Hitam, ( chef sbb Banyak sangat bijan Putih jadi..gunalah bijan Putih )
500 gm Badam Hiris ( bakar sebentar sebelum digunakan )
300 gm Pumpkin Seed Hijau ( korang boleh mixed dgn biji kuaci , chef sbb byk lagi baki pumpkin seed ni jadi Tak guna lah kuaci )
50 gm Bijan Hitam, ( chef sbb Banyak sangat bijan Putih jadi..gunalah bijan Putih )
***Bekas foil cupcake/pasta atau bekas paper cupcake pun boleh,atau korang boleh aje gunakan silicon paper terus,kalau korang rajin memotong la..
* 1 tbs metrik
* 1 tbs metrik
Cara Penyediaan :
1.Satukan ke semua bahan dlm bowl besar,Gaul mesra hingga sebati semua bahan.
2.gunakan tbs metrik,sukat rata adunan susun dlm bekas foil pilihan.
3.Panaskan oven 150'-160 ikut oven masing-masing,sbb kepanasan korang sendiri aje yg faham dgn oven korang tu.Masukkan adunan florentin ke Dlm oven dlm 10-15 mnt.Jangn sampai hangus sudah lah..
Okay..mudah aje..buatnye..boleh Cuba yea..semoga Ade kuih Raya moden Sempoi yg sedap jugak...crunchy lagi.., Jangan lupa juga korang boleh mencuba satu RESEPI CORNFLAKES NESTUM GEBU GEBAS CRUNCHY CHEF OBIE
PLEASE FOLLOW
IG : chef_obie_official
FB : Chefobie Untold
website : http://chefgunawanmalaysia.blogspot.my
Chef Obie sukacita ingin juga kongsikan Informasi KELAS MASAKAN PERNIAGAAN DAN KOMERSIL POPULAR BERTESTIMONI , Yang menjadi Pilihan Bakal Peniaga Dan Usahawan Makanan Sejak 2012 hingga kini 2020. !
No comments:
Post a Comment