Jadual : KELAS MASAKAN DAN BAKING UNTUK PERNIAGAAN BULAN FEBUARI 2018
Tenaga Pengajar Profesional : Chef Obie ( Chef Profesional & Selebriti )
Lokasi : Merdeka Villa ,
Jalan Merdeka , Ampang
Landmark : Spectrum Mall
Berdekatan - LRT Cahaya , LRT Ampang ( 10-15 minit dari KLCC )
INFO PENGINAPAN BERDEKATAN BAGI PELAJAR DARI LUAR KL :
Hotel D'Olive
Alamat: A-7-G & A-8-G Merdeka Place, Jalan Merdeka, 68000 Ampang Jaya, Selangor, Malaysia
Tarikh Kelas : Sepanjang Bulan FEBUARI 2018
Pelajar Boleh memilih tarikh dan hari untuk kelas diadakan
Di Antara Isnin hingga Khamis
Sabtu atau Ahad
( Jumaat Kelas Tiada Diadakan )
Masa : Setiap jenis kelas akan bermula pada pukul 11 pagi
Kelas : Hands On ( Sepenuhnya pelajar akan membuat sendiri memasak secara praktikal atas seliaan dan tunjuk ajar daripada chef )
Keperluan : Pelajar hanya perlu membawa alat tulis dan apron sahaja
Pelajar akan menerima 1 x Sijil ( no.siri )
PERHATIAN : Sekiranya Pelajar Merupakan PESARA / IBU TUNGGAL MENANGGUNG ANAK / Mereka yang ada anak OKU - Pelajar akan diberi potongan Voucher Istimewa Untuk Yuran Kelas Masakan .
Hubungi : 60172260719 chef obie
Perhatian :
Pelajar Yang berminat
Wajib memilih sendiri tarikh dan hari untuk kelas diadakan.
Pelajar Wajib Membuat Pembayaran DEPOSIT 70% daripada Jumlah Penuh Yuran
ke salah satu akaun pilihan
i- CIMB 7619121286
ii- MAYBANK 151409098193
iii- BSN 14005-41-00008021-7
atas nama
Muhamad Gunawan Jamil
Kemudian
Bukti Pembayaran Perlu Disimpan
Dan whatsapp Infonya ke
01722620719
p/s Anda wajib hubungi pihak chef obie di talian
0172260719 sama ada melalui whatsapp atau call
Baki Yuran 30% Perlu diselesaikan Pada Hari kelas Diadakan.
1 ) KELAS WESTERN FOOD ( hot ! 2012 hingga kini )
( Restauran , Foodtruck, Food Court , Kiosk , Gerai , Bazaar , Lunch Box Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Mempelajari Asas Penyediaan Miss En Place Western Food , Teknik Marinated , Teknik Grill , Teknik Deep Fried & etc. Cara Penyimpanan, Penggunaan Bahan-bahan yang betul untuk perniagaan Western Food , Penggunaan Penyukatan & Standard Resepi , Kos Serta Harga Jualan.
18 Menu akan dipelajari tidak termasuk penyediaan asas masakan western yang akan turut dipelajari.
Chicken Chop 3 jenis
Breaded / Grill / Fried
Lamb Chop
Beefsteak
Fish And Chips
Western Stock
Buat Tepung KFC
Base Water Marinated
Coleslaw
Mash Potato & Gravy
Black Pepper Sauce
Mushroom Sauce
Tartar Sauce
Spaghetti- Aglio alio Mussel
Spaghetti Carbonara atau Seafood Marinara
Wild Mushroom Soup
Antara Testimoni pelajar :
FOODJAM
Bukit Rahman Putra
Sungai Buloh, Selangor
2 ) KELAS CHAR KUEY TEOW CKT + KUEY TEOW GORENG KTG ( Hot ! Dari 2015 sehingga kini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM650 ( Normal )
Promosi : RM600
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM500
Mempelajari
Membuat Sos Asas CKT.
Penyediaan Asas- Miss En Place CKT & KTG
Penyukatan & Standard CKT & KTG
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi.
Kos & Cadangan Harga Jualan
Antara Testimoni Pelajar :
3.KELAS MEMBUAT SOS YONG TAU FOO POPULAR
Untuk Perniagaan
( oleh chef profesional - chef obie )
1.Sos Hitam Manis Dan Sos Cili Yong Tau Foo Original
2.Sup & Stok Yong Tau Foo Original
Kelas Persendirian Membuat Yong Tau Foo Original
Fee Normal : RM780.00
Fee September : RM680.00
Pesara/ibu tunggal/penjaga OKU :RM580
Intipati kelas:
1.Belajar membuat Sos Hitam Manis Original Yong Tau Foo-
2.Belajar membuat Sos Cili Original Yong Tau Foo -
3.PERCUMA Belajar membuat Sup @ Stok Original Yong Tau Foo-
4. Belajar cara menggunakan Buku Standard Resepi & kelas diadakan secara Hands On
5.Belajar cara penyimpanan dan membuat dalam kuantiti untuk PERNIAGAAN.
4) MEE KARI DAN AIR LONGAN ALA AH CHENG
YURAN /FEE
RM1200 ( Normal )
Promosi : RM990
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690
Intipati
Asas Penyediaan KUAH MEE KARI CINA
Asas membuat PASTE MEE KARI CINA UTK PERNIAGAAN
Cara Memasak KARI AYAM KERING Yang Betul
Cara Membuat Cili atau Sambal Cili MEE KARI
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Penyediaan Condiments MEE KARI
Standard RESEPI UNTUK PERNIAGAAN
ASAS MEMBUAT PASTE AIR LONGAN DAN PENYIMPANAN
( Anda juga boleh berniaga extra Jus Buah Longan @ Paste Air Longan )
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
5 ) KELAS AYAM GUNTING CRISPY ala uncle bob + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM1700 ( Normal )
Promosi : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1200
Mempelajari
Membuat TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place AYAM GUNTING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Kos & Cadangan Harga Jualan
6 ) KELAS NASI LEMAK SOTONG KING + TEPUNG CRISPY( Hot ! terkini )
( Bazaar , Foodtruck ,Food Court , Pasar Malam , Gerai Dan Sebagainya )
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Mempelajari
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Membuat Nasi Lemak Pandan , Ibu Sambal Tumis ,TEPUNG CRISPY
Penyediaan Asas- Miss En Place SOTONG KING
Penyukatan & Standard Serbuk Original & Spicy
Penyimpanan.
Penggunaan Standard Resepi
Penyediaan Goreng & Teknik Goreng
Sotong King Gunting
Kos & Cadangan Harga Jualan
Penggunaan dalam menu di kedai / Medan Selera / Foodtruck
7 ) KELAS HOKKAIDO CHEESE TART
YURAN /FEE
RM1350 ( Normal )
Promosi : RM1150
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM850
Intipati :
Asas Membuat & Penyediaan Doh Hokkaido Cheese Tart ( Plain )
Asas Membuat & Penyediaan Doh Coklat Hokkaido Cheese Tart
Asas Membuat Filling Hokkaido Cheese Tart Plain & Coklat
Cara Penyimpanan Doh & Filling
Cara & Teknik Pembakaran
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
8) KELAS MEROTI @ BREAD MAKING
ASAS , TIMUR TENGAH , EROPAH DAN BROADWAY
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM300
Topic :
Mixing the dough , kneading , rising , dividing ,
shaping the dough , glazing and baking .
Student will learn how to bake :
Rotiboy Mexican Bun
Cheese Bun
Pizza
Hotdog Bun & Cones Bread
* special bread of the day -
Garlic Herb Bread For Meatball ala SUBWAY Gourmet Sandwich
-Cooking a meatball marinara
9 ) KELAS CAKOI & BABY CAKOI
( BAZAAR / BAZAAR RAMADHAN / PASAR MALAM / FESTIVAL / FOODTRUCK DAN SEBAGAINYA )
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350
Intipati :
Cara Penyediaan Doh Sehari ( 24 Jam )
Cara Penyediaan Doh 2 Jam
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
10) Kelas Masakan Churros @ Spanish Doughnut
With Dipping Dark Chocolate Sauce & Butterscotch Sauce
YURAN /FEE
RM580 ( Normal )
Promosi : RM480
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM350
Asas Penyediaan Churros Batter
Teknik & Tips Penjagaan Churros
Teknik menggunakan Piping & Teknik Menggoreng Dengan Betul
Cara Menyediakan Dark Choclate Sauce
Cara Menyediakan Butterscotch Sauce
Kos Dan Cadanagn Harga Jualan
11)"KELAS NASI AYAM 3 in 1 "
NASI HAINAN , NASI AYAM BBQ DAN NASI
AYAM KLASIK
YURAN /FEE
RM990 ( Normal )
Promosi : RM890
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690
Intipati
Asas Penyediaan 3 jenis Nasi Ayam
Hainan , BBQ Dan Klasik
Sup Original Hainan
Cara Memasak Nasi Ayam Yang Betul Mengikut Jenis
Cara Membuat Sos Cili , Kicap Cair dan Halia kisar
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
12 )"KELAS western food
CHICKEN CHOP 3 IN 1 "
YURAN /FEE
RM950 ( Normal )
Promosi : RM850
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM600
3 IN 1 - 3 jenis CHICKEN CHOP akan diajar secara
profesional dan santai , bagi memudahkan pelajar
memahami dan seterusnya dapat aplikasikan ilmu
yang diajar secara maksimum .
Intipati :
1.Cara Penggunaan Ayam Untuk Chicken Chop
2.Perbezaan Saiz Potongan Chicken Chop , pemilihan dan pembelian
3.Penyediaan Tepung Istimewa Untuk Fried Chicken Chop & Breaded Chicken Chop
4.Penyediaan herba dan marinated untuk Grill Chicken Chop & Base Water Marinated For Chicken Chop Profesional Secret Recepi.
5.Cara Menggoreng dan grill yang betul
6.Penyediaan Sos Black Pepper dan Mushroom Sauce
7.Cara Platting - Restauran , Foodtruck , lunch boxes & Gerai @ Food Court
13 ) KELAS MASAKAN CINA - SIZZLING DAN CLAYPOT
Normal Fee RM2200
Fee januari RM1900
Sizzling & Claypot
Mee / Rice.
Sos Original
Sos Blackpepper
Chinese Curry
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place-
Sos original Sizzling Dan Claypot
Sos Black Pepper Sizzling Dan Claypot
Chinese Curry Sizzling Dan Claypot
Szchuan Soup / Hainan+Hoishin
Ayam / Daging / Udang
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Sizzling Plate dan Claypot
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
14 ) KELAS MASAKAN CINA - RICE , NOODLE & 4 DISHES
Normal Fee RM2200
Fee Januari RM1900
Mee / Rice.
Yong Chow Fried Rice
Cantonese Fried Noodle
Crab Chillie
Crab Salty Egg
Ayam / Daging Masak Kam Heong & Kung Pao
Intipati :
1.Asas Penyediaan Mess En Place- YCFR , CFN, CC,CSE,kam heong & Kung Pao
2.Sukatan ala Carte order
3.Cara menggunakan Wok
4.Sukatan Standard dan menggunakan standard resepi
15 ) KELAS @ WORKSHOP MASAKAN ala SHELLOUT
YURAN /FEE
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Intipati
Asas Pilihan & Penggunaan Seafood @ Makanan Laut
20 Sos Rencah khas SHELLOUT marvellous Dikongsikan ! Yg pasti Menyelerakan & Menggiurkan Sesiapa Sahaja
Adab & Cara Penyediaan SHELLOUT
Extra Dressing & Salad SHELLOUT
16 ) Kelas Nasi Lemak + Ibu Sambal + Sambal Tumis Ikan Bilis + Ayam Goreng Berempah+ Sambal Kerang& Rendang Kerang
YURAN /FEE
RM750 ( Normal )
Promosi : RM650
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM450
Intipati
Asas Menyediakan Nasi lemak Biasa & Kukus
Penyediaan Ibu Sambal
Penyediaan Sambal Tumis Ikan Bilis
Penyediaan Ayam Goreng Berempah
Penyediaan Sambal Kerang
Penyediaan Rendang Kerang atau Ayam
17 ) KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN
YURAN /FEE ( NOVEMBER DAN DISEMBER 2017 )
RM2200 ( Normal )
Promosi : RM1900
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1500
Intipati
-Asas Penggunaan Bahan Satay Terbaik & Sedap
untuk Ayam & Daging
Penyediaan Kuah kacang marvoulles ,sambal garing dan
nasi impit
Perapan yang betul
Cara Mencucuk satay
Cara Membakar satay dengan betul & Wangi
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Extra - Satay Tulang Ala Satay Jelebu
Pelajar Satay- Daripada Hong Kong ( Rachel Renee Hor )
* Rachel Renee Hor if you see your pix , do not hesitate please contact chef obie because my hp lost & your nombor and your information for certificate also gone after the class . my hotline 0172260719
18 ) Kelas Nasi Ayam Penyet
In progress...
19 ) KELAS KUIH TALAM
Fee RM590
1.Seri Muka Klasik
2.Kole Kacang
3.Kuih Lapis Merah Putih
INTIPATI
1.Penggunaan Loyang yg sesuia.
1.Mee Rebus Johor
INTIPATI
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
21 ) KELAS MASAKAN ITALI (PASTA)
22 ) KELAS MASAKAN KOREA
YURAN /FEE
RM990 ( Normal )
Promosi : RM890
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM690
Intipati
Asas Penyediaan Nasi Ayam Penyet
Sup Original Autentik
Cara Penyediaan Ayam Penyet Yang Betul
Cara Membuat Sambal Penyet , Sambal Hijo dan krup krup Rangup
Kos Dan Cadangan Harga Jualan
KELAS KUIH TALAM UNTUK PERNIAGAAN
In progress...
19 ) KELAS KUIH TALAM
Fee RM590
1.Seri Muka Klasik
2.Kole Kacang
3.Kuih Lapis Merah Putih
INTIPATI
1.Penggunaan Loyang yg sesuia.
2.Sukatan yang tepat
3.Cara potongan untuk jualan dan penggunaan peralatan yang sesuai
4.Harga recommended
20 ) KELAS MEE REBUS JOHOR DAN MEE
BANDUNG MUAR
MEE REBUS JOHOR
MEE REBUS TULANG "GEAR BOX " JOHOR
MEE BANDUNG MUAR
Fee RM1200
Fee Promosi RM 900
1.Mee Rebus Johor
2.Mee Rebus Tulang "Gear Box" Johor
3.Mee Bandung Muar
INTIPATI
1.Penyediaan Asas Mee Rebus. Mee Rebus Tulang "Gear Box " Dan Mee Bandung Muar
2.Sukatan yang tepat untuk perniagaan
3.Paste Mee Rebus Dan Mee Bandung Yang Standard.
4.Harga Jualan Recommended
4.Harga Jualan Recommended
21 ) KELAS MASAKAN ITALI (PASTA)
Fee / Yuran : RM1900
(NORMAL FEE RM2500 seorang)
Sphagetti Bolognese with Basic Tomato Sauce
Sphagetti Pescatore @ Seafood with Basic Tomato Sauce
Sphagetti Carbonara with Basic Creamy Sauce
Sphagetti Aglio Alio
Sphagetti Bolognese with Meatball
Sphagetti smoked salmon with Bassil Cream sauce
FREE
Belajar membuat BEEF & CHICKEN LASAGNA
Intipati Modul-
1.Penyediaan mis en place -Basic Tomato
2.Pemilihan Buah Tomato yang sempurna untuk Masakan Itali
3.Teknik Penyediaan & memasak Yang betul Untuk pelbagai jenis Pasta selain sphagetti- seperti fusilli-spiral , tagteliette &sebagainya.
4.Asas Penyediaan seafood untuk pasta
5.Teknik Pantas memasak pasta
6.Teknik penyediaan , penyimpanan & jangka hayat pasta
7.Cara hidang & garnishing untuk pasta
8.Kosting penyediaan hidangan barat
*cara membuat standard resepi untuk bizz
YURAN /FEE
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000
PILIHAN 1
Legasi Kimchee @ kimchi
Intipati
1.Asas Membuat Kimchi Asli Korea
2.Asas Membuat Kimchi jjgae Asli Korea ( Kimchi Stew )
3.Asas membuat Kimchijeon Asli Korea ( Pancake Korea )
4.Asas membuat Kimchiguk Asli Korea ( Kimchi Soup )
5.Asas Membuat Kimchi Bokkeumbap Asli Korea ( Nasi Goreng Kimchi )
PILIHAN 2
Legasi Gimbap @ Kimbap
Intipati
1.Asas Membuat Gimbap Asli Korea.
2.Asas membuat Gimbap Kimchi Asli Korea.
3.Asas Membuat Gimbap Bulgogi Asli Korea ( Daging )
4.Asas Membuat Fusian Gimbap- Calirfornia & French
5.Asas Membuat Gimbap Tuna
6.Asas Membuat Gimbap Telur
7.Asas membuat Gimbap Sayuran
PILIHAN 3
Legasi Ramyeon @ Ramen ( Mee Segera Korea )
& Korea Noodle Soup @ Guksu
Intipati
1.Asas Penyediaan Ramyeon Kimchi
2.Asas Penyediaan Ramyeon Bulgogi
3.Asas Penyediaan Ramyeon Pedas
4.Asas Penyediaan Ramyeom Sayuran
5.Asas Penyediaan Ramyeon Telur
6.Asas Penyediaan Guksu
PILIHAN 4
Legasi Korea Fried Chicken @ Dakgangjeong , Korea Garlic Fried Chicken @ Kkapunggi Dan Salad Korea
Intipati
1.Asas Penyediaan Tepung Rangup Istimewa Korea
2.Asas Membuat Sos Korea
3.Perbezaan Dakgangjeong ( potongan ayam )
Perbezaan YangnYeom Tongdak ( Isi ayam )
4.Cara Menggoreng dengan betul
5.Cara Membuat Sos Pedas Masam Manis Fried Chicken Dan Korea garlic Fried Chicken
6.Penyediaan Salad Korea Bulgogi & Korea Chicken
PILIHAN 5
Legasi Bibimbap
Intipati
1.Asas Penyediaan Bibimbap
( Nasi Campur Korea Popular )
2.Penyediaan lauk pauk untuk Bibimbap
Seperti sayur-sayuran , daging ,sos dan nasi korea.
Karier chef obie sehingga ke Yeosu , Korea selatan
23 ) KELAS MASAKAN "street food" BELANDA
YURAN /FEE
RM2300 ( Normal )
Promosi : RM2000
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM1700
*Anda Di Beri Pilihan 1 Bitterballen , 2 Kibbeling , 3 Pofferterjes , 4 Vlammetjes - Setiap pilihan Yuran adalah RM2000
Pilihan 1 " BITTERBALLEN "
Bitterballen with Dutch Mustard Dipping ( Halal )
Salah satu makanan popular di Belanda,
Dipanggil " Bitterballen" merupakan meatball crispy tradisional belanda yang unik cara pembuatan dan juga rasanya.
Kebiasaan Menggunakan Belgian Beer dalam menghasilkan "Bitterballen",
Chef obie tidak menggunakan Belgian Beer & diganti dengan rasa hampir sama tanpa meninggalkan keaslian rasanya. "Bitterballen ini dimakan bersama pasangan cecahnya iaitu Dutch Mustard Dipping".
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Bitterballen sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Mustrad Dressing secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 2 " KIBBELING "
Kibbeling with Dutch Tartar Sauce
Merupakan Ikan Pilihan Yang rangup dinikmati bersama pasangannya
Dutch tartar Sauce
( penggunaaan batter yang unik dan autentik dari segi rasa dan penyediaan membezakan
Kibbeling berbeza dengan fish & chips dari U.K mahupun Amerika.
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Kibbeling sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Dutch Tartar Sauce secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 3 " POFFERTJES "
Merupakan Pancake yang lebih comel berbanding pancake yang sedia ada.
Juga dikenali dengan panggilan poffertjes small dutch fluffy pancake
amat istimewa ia lebih manis berbanding pancake biasa serta dinikmati bersama
jam belanda homemade , taburan aising sugar mahupun snow powder
-Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Poffertjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Jam secara tradisional.
-Cara peyimpanan untuk perniagaan frozen food.
Pilihan 4 " VLAMMETJES "
Merupakan Kombinasi meatball belanda popular dalam portion yang comel.
Meatball yang agak pedas terselit dalam hidangan "Vlammetjes yang popular ini "
Dinikmati bersama 3 jenis Sauce Cili Dutch dan Dressing Dutch.
Anda akan belajar langkah demi langkah menyediakan bahan istimewa
menghasilkan Set Vlammetjes sehingga selesai menggoreng.
-Anda akan diajar menyediakan Sauce dan Dressing Dutch.
Karier chef obie bermula di Belanda - Holland
24 )KELAS ANEKA PASTRY DAN KEK
YURAN /FEE
RM690 ( Normal )
Promosi : RM590
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM490
*Anda Di Beri Pilihan 1 , 2 , 3 , 4 & 5 - Setiap pilihan Yuran adalah RM590
Pilihan 1
Kelas Fruit Cheese Tart
-Cara Membuat Tat Doh Rangup
-Cara Buat Filling Cheese Tart Gebu
-Pengenalan Kepada Pate' Dough
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze
-Penggunaan Snow Powder
-Nota Standardize Recepi Hotel
Pilihan 2
Kelas Fruit Tartlette & fruit val -o-oven
-Cara Membuat Sugar Dough Rangup
-Cara Buat Filling Pastry Cream Original
-Pengenalan Kepada Sugar Dough & Puff Pastry
-Cara Membuat & Membakar Kulit Tat
-Penggunaan Buah-buahan Segar
-Penggunaan Jelfix & Glaze
-Penggunaan Snow Powder & penyimpanan Pastry Cream
Pilihan 3
Great British Evening Tea- Blueberry Scone & Classic
Lemanode Scone
-Cara Membuat Asas Dough Scone
-Teknik Menguli Dough Scone
-Cara Membakar scone & penyediaan cream & sour cream serta fruit jam.
Pilihan 4
Kelas Rich Chocolate Cake & Missisippi Mud Pie
-Cara Penyediaan Bahan Yang Sesuai Untuk Rich Chocolate cake
-Teknik Meringue dalam adunan kek
-Cara membuat Glaze/ Chocolate Ganache
-Rahsia Mud Pie Amerika
Pilihan 5
famous Amos Cookies & Watermelon Cookies
-Cara Membuat Dough Cookies Rangup
-Penggunaan Bahan - bahan penting dalam pembikinan famous amos cookies & watermelon cookies
-Penyimpanan dalam jar yang unik
-Penggunaan warna yang sesuai untuk dough cookies
-Cara Pembakaran cookies
Pilihan 6
Mango Lamonade Mousse Cheesecake & Strawberry Millie
Cheesecake
-Cara membuat cheesecake yang betul
-Cara Membuat Mousse
-Cara Penggunaan Gelatine Halal yang betul
-Caramembuat Glaze dari Compot
& banyak lagi...
Pilihan 7
Doubble Chocolate Cupcake with Orange Mango
Buttercream Frosting ,Vanilla Poppy lemon Cupcake With
Cream Cheese Buttercream + Assorted Buttercream
-Cara membuat cupcake dengan betul dan mudah
-Cara Membuat Buttercream cheese
-Cara Penggunaan Piping Bag dan nozel
-Cara membuat topping frosting
& banyak lagi...
25 ) KELAS DEKORASI KEK FONDANT
TEMA BABY
BOY/GIRL UNTUK BULAN JULAI 2017
YURAN /FEE
RM890 ( Normal )
Promosi : RM790
Pesara / Ibu Tunggal / Penjaga memiliki Anak OKU : RM590
Intipati
Asas Membuat Fondant Homemade( Resepi )
Gumpaste ( Resepi diberi )
Teknik Asas membentuk figurine 3D
Teknik Penggnaan Warna Gel / Dry Pada Fondant & Gumpaste
Teknik Cutter & Scrapper
Scratch
Teknik Membalut kek / dummy dengan Fondant
Membuat figurine baby boy & girl
Membuat figurine Teddy Bear
Membuat Figurine Toys
Membuat Carpet
Membuat lekukan Corak
Membuat dan Melukis Mata Baby
Teknik Brush Powder pada figurine
Tips penggunaan & Penyimpanan.
PILIHAN-PILIHAN LAIN KELAS
MASAKAN
POPULAR CHEF OBIE 2017
Kelas Aneka Lauk Pauk Pilihan 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450
-Pajeri Nanas Pengantin atau Acar Jelaataah Mentah Pengantin
-Fried Butter Prawn atau Udang Masak Mentega Basah
-Ikan Siakap Kukus Asam Boi atau Ikan Siakap Kukus Chinese Style
-Ayam Goreng Kunyit atau Fried Chicken Wings Thai Style
-Sup Tulang Merah Singapura atau Sup Tulang Mamak
Kelas Aneka Mee 1 ( Bussines / Surirumah ) RM450
Mee Rebus Johor with condiments atau Mee Bandung Muar
Kelas Aneka Mee 2 ( Bussines / Surirumah ) RM450
Bee Hoon Soto with Condiments atau Bee Hoon Sup Utara
Kelas Aneka Mee 3 ( Bussines / Surirumah ) RM450
Laksa Penang with condiment atau Laksa Johor with condiments
Kelas Aneka Mee 4 ( Bussines / Surirumah ) RM550
Laksa Sarawak with Condiments
***Kelas Arab - Nasi Mandy ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Arab - Nasi Bukhara ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Arab - Nasi Kabul Afganistan ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Kuih Chakoi ( Bussines / Suri rumah ) RM450
Kelas Mee Bandung Muar & Asam Pedas Muar ( Bussines ) RM550
Kelas Nasi Ayam Penyet ( Bussines / Surirumah) RM550
Kelas Aneka Tom Yam ( Bussines / Surirumah ) RM450
Kelas Aneka Puding Hotel ( Bussines ) RM450
Kelas Chilled Cheesecake ( Bussines ) RM550
-Manggo Cheesecake atau Oreo Nutella Cheesecake
- Decoration Brandy Snap atau Tuille
- Coklat Deco untuk kek
Kelas Aneka Brownies ( Bussines ) RM550
Kelas Deko Kek ( Korea Flower / Butterwreath floral ) RM750
Kelas Aneka Muffin ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Aneka Cupcake ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Deko Kek Fondant & Gumpaste ( Bussines / Surirumah ) RM550
Kelas Aneka Coklat ( Bussines / Surirumah ) RM550
Tenaga Pengajar :
Chef Obie
"The best and most beautiful things in the world cannot be seen or even touched - they must be felt with the heart."
PILIHAN UNTUK ANDA YANG TIDAK BERKESEMPATAN MENGIKUTI KURSUS YANG DIANJURKAN PIHAK CHEF OBIE-
BOLEH DAPATKAN FILE KIT + CD ROM PERNIAGAAN BERASASKAN MAKANAN
SILA KLIK PADA LINK YANG DIBERI DIBAWAH INI :
BERASASKAN MAKANAN
No comments:
Post a Comment