Wednesday, May 31, 2017

Puasa Hari Ke 5 dan Resepi Ayam Beriani Masala

Pagi ini Ramadhan ke 5 , sepatutnya pagi tadi updated tapi atas urusan peribadi hari ini..family urgent matters...malam baru updated.
Bie bersama family..masih di hospital dan cuba melayan rutin harian dengan jadual yg di rancang bersama .Sementara ini bie kalau nak cepat urusan tidak balik ke Telok Panglima Garang tapi akan balik ke rumah persinggahan sementara di Homestay Jln Hj Jonid Kanchong Darat Banting.

bie ingin kongsikan satu masakan dari Rempah Beriani @ Buryani @biriani 
Iaitu RESEPI AYAM BERIANI MASALA


Jom ikuti Penyediaan Hidangan " AYAM BERIANI MASALA" Langkah Demi Langkah 
Dengan Mudah oleh chef obie





Bahan utama



1 ekor Ayam dipotong 12

4 sudu besar Minyak Sapi
3/4 cawan Bawang Holland + halia dikisar
1 biji Bawang Merah dimayang
3 ulas Bawang Putih dimayang
1 inci Halia diketuk
4 sudu besar Rempah Beriani Masala - Obie's Spice
2 sudu besar Tomato Puri
2 helai Daun Pandan diikat
1 cawan air atau air rebusan ayam
1@2 biji Tomato dipotong Wedges
1 kotak Santan kecil @ 1 tin Susu Cair ( optional )
3@4 btg Cili Kering
3 biji bunga lawang
1@2 btg Kulit Kayu Manis
1 sudu kecil Jintan Manis
5@6 biji Cengkih
1 sudu kecil Cardamon ( optional ) yg penting salah satu rempah sekawan ada sudah memadai.
2 kiub Pati Ayam
Gula & Garam secukup rasa



Ayam seekor dipotong 12

*dicuci bersih & pastikan ayam halal ðŸ˜Š




1- Panaskan minyak sapi , masukkan bawang merah , bawang putih dimayang,daun pandan,rempah sekawan.


2- Masukkan pula bawang holland+halia yg dikisar.


3.Pastikan sehingga naik bau mewangi dan bawang mayang menjadi garing kekuningan dan coklat.


4- Kemudian masukkan buah tomato dan tomato pure ( boleh juga letak di akhir masakan ) , pastikan kacau mesra .


5- Masukkan REMPAH BERIANI MASALA obie's spice.


6- Pastikan REMPAH BERIANI MASALA obie'spice digunakan ( Rempah Beriani Masala Homemade ini boleh dibeli melalui chef obie - 0172260719 )

Jangan lupa kacau rempah beriani sehingga pecah minyak



7- Masukkan ayam


8.Kacau mesra tumisan REMPAH BERIANI MASALA berasama ayam.


9.Masukkan 1 cawan air atau air rebusan ayam , biarkan ia mendidih dgn api yang sederhana.


10.Apabila ayam hampir empuk , masukkan santan atau susu cair ( pilihan & citarasa anda ), masukkan kiub pati ayam , gula dan garam secukupnya sebagai perasa.


Akhir sekali..anda sudah boleh menikmati hidangan AYAM BERIANI MASALA yang cukup enak dinikmati bersama - NASI BERIANI , NASI MINYAK , NASI TOMATO , NASI KABUL @ KABULI , NASI ARAB mahupun NASI PUTIH , 

Juga boleh dinikmati dengan Roti Benggali , pratha , canai , bom , capati , puri dan tosai.


Jangan segan Follow chef obie di
FB : chefobie untold
Page : smallplate by chef obie
IG :chef_obie_official
twitter :@chefobie_untold 






57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR UNTUK TAHUN 2017

Setiap kali tibanya Bulan Ramadhan di Malaysia , Satu fenomena yang pasti nya akan melanda menghantui masyarakat untuk berbelanja atau membeli belah makanan kegemaran diluar kebiasaan .
Fenomena itu dipanggil 

 'BAZAAR RAMADHAN'

Setahun hanya sekali selama sebulan , dan paling dinantikan oleh masyarakat .Tidak terhad kepada mereka yang beragama Islam , mereka yang tidak menjalani ibadah puasa ini juga menantikan fenomena 'BAZAAR RAMADHAN', kalau tidak percaya cubalah hari pertama Ramadhan anda lihat pelanggan - pelanggan yang paling awal membeli, seronokkan...bila Madam Tan , Miss lim , Wong , Jegathesan mahupun Steven juga sibuk memilih juadah untuk dinikmati. nampak kemakmuran masyarakat di Malaysia ini.Syabas..

Kepada peniaga makanan dan minuman , ia merupakan 'LUBUK EMAS' dan bagaikan satu 'PARTY YANG PALING HAPPENING' yang wajib diteroka dan pasti akan membuahkan hasil yang lumayan selama sebulan InshaAllah !.Soal harga makanan mahal atau tidak , pada waktu itu ia bukanlah satu isu yang utama.

Pasti ada dikalangan bakal peniaga 'BAZAAR RAMADHAN' untuk tahun 2017 ini
SEDANG MENCARI-CARI IDEA APA YANG PALING SESUAI UNTUK BERNIAGA
DI BAZAAR RAMADHAN TAHUN 2017 ini ? 

Anda peniaga tetap setiap tahun di 'BAZAAR RAMADHAN' tapi ingin menambah KELAINAN dalam menu gerai atau tapak anda ?

Cuba lihat dan cuci mata dahulu gambar-gambar dan pemandangan suasana 
sepetang di 'BAZAAR RAMADHAN' pada tahun-tahun yang lepas...


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian






Menu kuih muih tradisional turut dikongsikan !




Boleh meleleh air liur dan menjadi lapar secara tiba-tiba ...
bila layan gambar- gambar 'BAZAAR RAMADHAN' tahun-tahun yang lepas ni , 
anda sudah ada idea? atau belum ada idea ?


Pelbagai kategori Menu dikongsikan - Pembuka Selera , Menu Utama , Manisan , Kuih Muih & Minuman...ingin tahu apakah resepi dan menu yang dikongsikan ?
Milikilah ebook 

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'




Pilihan menu minuman yang segar dan menarik perhatian pelanggan turut dikongsikan dalam ebook ini.


Pihak sweetMEDIA@ telah bekerjasama dengan penulis buku " 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017 " yang merupakan penulis ebook pelbagai masakan pilihan netizen !
chef obie merupakan perunding gastronomy profesional dan pengusaha katering 
dan berpengalaman di 'BAZAAR RAMADHAN' Pandan Indah Kuala Lumpur , Bandar Baru Ampang , Selangor  & Taman Mulia Jaya , Selangor semenjak 2007 .
Berkongsi pengalaman dalam memilih menu-menu yang menjadi pilihan pelanggan.
Selain berkongsi RESEPI dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN 2017'



menu-menu ikan bakar pasti tidak ketinggalan !







Anda perlu memiliki ebook ' 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017 ' kerana ia
memberi anda idea menarik dan simple untuk anda mencuba dalam persaingan berniaga di 'BAZAAR RAMADHAN' kali ini.

Ia amat eksklusif , dan hanya setahun sekali juga ebook yang bertemakan 'MENU BAZAAR RAMADHAAN' dikeluarkan kepada netizen. 


Antara resepi menu yang dikongsikan dalam ebook kali ini ialah 'RESEPI CAKOI MUDAH DAN SEDAP' juga 'RESEPI BABY CAKOI' bersama 'RESEPI KAYA HOMEMADE PANDAN DAN KELAPA '

*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian




Pilihan kali ini anda boleh cuba berniaga manisan iaitu Aga-agar dan puding pelbagai perisa yang enak dan menarik. Resepi agar-agar dan puding ini juga turut dikongsikan dalam ebook '57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'

Miliki Sekarang ebook EKSKLUSIF 2017

'57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017'


*gambar-gambar courtesy google & milik persendirian


57 RESEPI MENU yang perlu anda cuba !

EBOOK EKSKLUSIF INI BEHARGA RM299.00 sahaja !

 p/s Walaubagaimanapun , Pihak sweetMEDIA & chef obie
telah membuat kata sepakat untuk TIDAK akan menjual pada harga ASAL iaitu RM299.00 seunit

YA ! BUKAN pada harga RM299.00  seunit

TETAPI PADA HARGA BARU RM90 sahaja untuk seunit

YA ! RM90.00 Sahaja

HARGA BERBALOI BALOI 
Anda TIDAK Perlu Hadiri ke KELAS-KELAS MASAKAN 
mahupun ke KELAS BAKING atau ke BENGKEL MASAKAN yang jauh dari lokasi anda !

Kini ebook akan mula dijual kepada pelanggan-pelanggan terawal 
sebagai TANDA TERIMA KASIH 

DAPATKAN SEGERA !

CARA PEMBELIAN 57 RESEPI MENU BAZAAR RAMADHAN POPULAR 2017

Sila Buat Pembayaran PENUH ke akaun pilihan anda 

1. MAYBANK 151409098193
2.CIMB 7619121286
3.BSN 14005-41-00008021-7

Atas Nama MUHAMAD GUNAWAN BIN JAMIL

whatsapp / sms info pembayaran  @ pembelian SEBAGAI BUKTI 


ke 



0172260719 

( chef obie & sweetMEDIA )





PENULIS : chef obie & sweetMEDIA
chef profesional / perunding gastronomi / penulis buku masakan - cupcake 3D pertama di Malaysia 














No comments:

Post a Comment

CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025

  CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025 Assalammulaikum wbt Dan Salam Sejahtera ,  Pejuang-pejuang F&B semua , pasti bukan ...