Sunday, May 20, 2018

Resepi Kuih Tradisonal Gerenti Jadi ! : Talam - Seri Muka

RESEPI PILIHAN RAMADHAN CHEF OBIE : SERI MUKA

Salam Ramadhan Salam beribadah..Salam penuh keberkatan..InshaAllah, cewah macam ustaz lah pulak chef obie cakap...

Sekarangni anda dah tak perlu susah hati sangat kalau nak buat kuih " SERI MUKA" ni sebab..chef obie kongsikan cara yang simple..dan cun kejadiannya InsaAllah, Semoga Anda yang tercari-cari resepi Kuih tradisional ini dapat membuat dengan cantik dan sedap !
Doakan..kesihatan & kemurahan rezeki chef obie yea...kecil sahaja perkongsian ini, tapi mengharap manfaat yang berterusan kepada yang memerlukannya.
Jom kite terus ke resepi Seri Muka chef obie...
**Guna loyang 10 x 10
Lapik dgn plastik







Bahan Utama

500gm Beras Pulut Susu
900ml-1 liter Air
1 paket Santan Emma
4 sdb Minyak Kelapa Medetop
1 sdt Garam Kasar
Seiikat daun pandan

Cara Penyediaan:










































1.Masukkan dlm pot rice cooker,masuk semua bahan.tanak seperti nasi Putih,simple Tak payah Kukus pulut.ni Cara bizz.Cara chef Obie

















2.Setelah Masak ,pindahkan pulut ke Dlm loyang yg tlh dilapik dgn plastik Dan sapuan Minyak, Padatkan permukaan pulut.

Bahan Atas
















160gm Tepung Gandum
6 sdb Tepung Ubi
4 biji Telur
800ml Air kisar daun pandan ( 8 helai daun pandan tua )
2 paket Santan EMMA
180gm Gula Pasir
1 sdt Garam

Cara Penyediaan:

















1.Satukan ke semua bahan diatas dlm blender,blender sebati.Kemudian Masak dlm pot & kacau konsisten sehingga adunan memekat matikan api.( gunakan whisk ).

















2.Tuang adunan ke atas permukaan pulut dlm loyang yg telah diletak dlm pengukus yg mendidih.
3.Tutup pengukus,Kukus selama 20 minit shj.buka penutup & matikan api.





















4.Biar sejuk sebentar,sebelum dipotong..kalau and Buat masih fail..walau dah diberi resepi chef yg simple ni...chef no Komen la..mau kena berguru jugak dgn chef...okay selamat mencuba..semoga Ade happy diwajah anda Hari ini..
#talam #serimukapandan
#serimuka
#resepiserimuka
#chefobie
#santanemma #medetopmalaysia #mgjconsultancy








chef obie 

Profesional , Selebrity chef ,Gastronomy Consultant , Food Stylish ,
Properties Advisor For Hotel & Resorts



No comments:

Post a Comment

KELAS MASAKAN PERNIAGAAN POPULAR 2018 : MEMBUAT SATAY DAN SATAY FROZEN ( Kemasukan Bulan Ogos 2018 )

KELAS MEMBUAT SATAY & SATAY FROZEN  ( Kemasukan Bulan Ogos 2018 ) YURAN /FEE :  RM2200  Pesara / Ibu Tunggal / P...