Cara Buat Candy Kelapa Popular Chef Obie 3 hari 300 000 Tontonan
Chef Obie nak kongsikan sesuatu bermanfaat ulangan telah kongsikan dlm blog. CARA BUAT CANDY KELAPA CHEF OBIE 3 hari 300 000 capaian di fb page Bazaar Chef Obie
kelapa muda lagi baik
2 tin susu pekat ( tak kisah jenama apa pun )
380gm gula pasir
3 sudu besar margarine atau mentega ( orang dulu tak guna mentega )
pewarna makanan pilihan korang sendiri
3 helai daun pandan dicarik dan dsimpul
Peralatan kuali atau Periuk , juga loyang
1-Sangai sebentar kelapa dalam kuali kiranya menggoreng tanpa minyak ( hingga hampir kering, jangan sampai kering karang jadi kerisik pulak )
2- kemudian,Pindahkan kedalam periuk yang lebih besar dan tebal
3-Campur semua bahan yang lain dan masak
perlu kacau sentiasa atas api yang perlahan (pastikan jangan sampai ada yang hangit )
4-Apabila gula telah cair dan menggelegak ( korang perlu berhati-hati part ni,sebab air gula yang panas ini percik tau..)
5-Kacau adunan sehingga adunan tidak melekat pada periuk.
( adunan berkumpul di bahagian tengah )
Akhir sekali bubuh pewarna ( bahagikan 3 bahagian )
Matikanlah api, dan masukkan margarine / mentega kacau rata
Masukkan ke dalam acuan lebar 12 x 12 atau lagi besar lagi eloklah..
chef obie sarankan..sebab kite akan tekan dan ratakan pastikan ketebalan CANDY KELAPA 1/2 inci. Biar Sejuk kemudian potong kemas. Boleh wrapping ikut kreativiti anda. Boleh aje buat niaga .
Sukacita Chef Obie war-warkan Info kepada korang yg berminat BUKA KEDAI BAHAN BAKERI Sejak tahun 2013 hingga 2023 Chef Obie membantu usahawan baru kedai bahan bakeri di Semenanjung Malaysia , Sabah & Sarawak
Khidmat Chef Obie Untuk Pelbagai Program Usahasama Badan Kerajaan Mahupun Swasta / NGO / Perseorangan 2023/2034
Assalammualaikum wbt & Salam Sejahtera
Pihak Chef Obie aktif menerima jemputan untuk sebarang program mahupun kursus yang berkaitan dengan :
1.Pelbagai Jenis Masakan Perniagaan
2.Baking Kek Juga Pastri
3.Pembuatan Roti & Ban
4. Pembuatan Coklat & Dekorasi Coklat
5. Pelbagai Jenis Masakan Jalanan & Pasar Malam
6.Pembuatan Kuih Melayu , India , Cina & Nyonya
7.Masakan Komersial
8.Demonstrasi Memasak & Baking
9.Juri Pertandingan Memasak & Baking
10.Pelbagai Program Yang Berkaitan Dengan F&B
Pihak Chef Obie berpengalaman menjalankan pelbagai program berkumpulan dan perseorangan. Pelbagai latarbelakang peserta , pelbagai jenis program dan matlamat yang berbeza-beza .
Sila hubungi pihak Chef Obie | MGJ CONSULTANCY
email : mgjconsultancyfile@gmail.com
No comments:
Post a Comment