#StayAtHome
Bahan Utama
2 cawan tepung gandum biasa
1 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecik soda bikarbonat
1biji telor saiz C atau D
1 cawan Air Kisar Daun Pandan ( 3-4 helai ) + setitis pewarna hijau atau pandan flavour.
1 sudu besar susu pekat
2 sudu besar minyak masak
1 sudu kecik soda bikarbonat
1biji telor saiz C atau D
1 cawan Air Kisar Daun Pandan ( 3-4 helai ) + setitis pewarna hijau atau pandan flavour.
Bahan Perap Sebentar
1/4 cawan gula*
1 sudu kecil yis* atau 1 paket Mauripan
1/2 cawan air suam*
1 sudu kecil yis* atau 1 paket Mauripan
1/2 cawan air suam*
Bahan Condiments
Sweet Corn Creamy ( tin )
Kacang tanah disangai tumbuk kasar
gula pasir
sedikit marjerin utk diletak sedikit selepas tabur kacang , sweet corn creamy juga disapu pada permukaan apam balik setelah masak
Kacang tanah disangai tumbuk kasar
gula pasir
sedikit marjerin utk diletak sedikit selepas tabur kacang , sweet corn creamy juga disapu pada permukaan apam balik setelah masak
1. Satukan kesemua bahan perap sebentar dalam satu bekas . Tutup permukaan bekas dengan cling film @ plastik wrap ,@ guna sebarang piring atau alas sebagai penutup. Rehatkan 5-7 minit sehingga berbuih.
2. Pukul telur dgn whisk hingga bubbling kemudian campur semua bahan utama ( bahan kering di ayak bersama ) kacau hingga sebati dan masukkan bahan perap sebentar tadi kacau mesra.
3. Rehatkan adunan setengah jam @ 30 minit , Setelah itu bolehlah mula memasak di atas non stick pan. Boleh mulakan dengan 2 senduk .
4.Sila gunakan api kecil sahaja , bila sebahagian kelihatan telah mengering taburkanlah gula , jagung , kacang tanah dan sedikit marjerin , setelah masak lipat dua.
5.Angkat apam balik pandan anda dan sapuan marjerin pada kulit apam balik , akhirnya potonglah seperti peniaga apam balik. Kepada anda semua Selamat Mencuba dan Sila Follow Page FB : BAZAAR CHEF OBIE
Assalammualaikum wbt Dan Salam Sejahtera Netizen.
Kepada anda yang aktif mencari pelbagai jenis resepi-resepi masakan mahupun baking , Disnilah tempatnya . Telah menjadi pilihan facebooker walau page ini masih baru diaktifkan
Chef Obie bukanlah satu nama yang baru dalam industri ini , kerana telah lama berkongsi resepi dalam pelbagai medium - media massa , tv , majalah tempatan , akhbar mahupun online selain aktif membentuk peniaga-peniaga baru dan lama juga usahawan makanan tempatan mahupun luar negara . Melalui Page facebook Chef Obie menambah jaringan komunikasi terhadap anda diluar sana ,
Selain Medium Facebook Personal : Chefobie Untold , Instagram : @chef_obie_official & @the.drawing.chef , @mgj_consultancy , @diarikelaschefobie
Juga web/blog : chefgunawanmalaysia.blogspot.com , sajianlazat.blogspot.com , chefbiskut.blogspot.com
http://www.wasap.my/60172260719 Chef Obie
Sukacita Chef Obie Menjemput Anda yang menghargai industri Makanan Dan Seni Untuk
No comments:
Post a Comment