Malaysia Selebriti Chef , Profesional Chef , Duta Produk @ Product Ambassador , Penulis Buku Masakan &Properties Advisor For Hotel & Resorts ./ FB : chefobie untold IG : chef_obie_official email : gunawan.jamil@gmail.com malaysiapropertiespure@gmail.com Blog utama : chefgunawanmalaysia.blogspot.com chefobie.blogspot.com ( coretan personal ) sajianlazat@blogspot.com chefbiskut.blogspot.com Hotline : 0172260719
Monday, January 20, 2014
DIY : Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
gambar courtesy google
kan dah kate bie akan sharing resepi kuih tradisonal
yang telah distandardkan untuk peniaga,
ni pula resepi kuih bahulu kemboja atau kuih bakar pandan..
memang sedap..lagi-lagi kalau dimakan panas-panas
terbaik!
Resepi Bahulu Kemboja atau Kuih Bakar Pandan
Bahan A
500 gm Santan Pekat
2 cawan Gula Castor / Halus
1 sudu kecil Garam Halus
Cara membuat :
1.Masak Bahan A hingga mendidih.
Bahan B
500 gm Tepung Gandum
900 ml Air Daun Pandan
6 Biji Telur Gred A / B
Esen Vanilla / Pandan
Pewarna Hijau Epal
Cara Membuat :
1.Campurkan semua bahan dan kisar
2.campurkan bahan A dan B
Bahan C
½ sudu besar Minyak Sapi
1 sudu besar Minyak masak
1 sudu besar Bijan
Cara Membuat :
1.Panaskan acuan bahulu kemboja ( saiz no.1 ) dalam oven.
2.Masukkan kesemua bahan C ke dalam acuan hingga Nampak garing.
3.Tuangkan adunan dalam acuan dan bakar 30 – 40 minit pada suhu 180’c.
Tips: resepi bahulu kemboja ini juga boleh digunakan dalam resepi membuat kuih Cara.
Menu Malay Delicacies -kuih bahulu kemboja ini juga digunakan di KLIA Sepang, untuk flight VIP, VVIP dan ad- hoc flight.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025 Assalammulaikum wbt Dan Salam Sejahtera , Pejuang-pejuang F&B semua , pasti bukan ...
-
Assalammualaikum wbt, Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce? bechamel sauce ni lebih mudah kite panggi...
-
Kuih Tradisional India : Resepi Vadai Popular Chef Obie Bahan 240 gm Kacang dhal / ulundhu 1 sudu besar Tepung Beras 1 ...
No comments:
Post a Comment