Assalammualaikum wbt,
Haaa... ape kate tengah hari ni kite pekena
'Asam Pedas Muar' perrggghh.... makan plak tu
dengan side ade telur dadar , sayur peria goreng ,
ade sambal belacan dengan ulam- ulaman... perrrghhh lagi..
mmm kicap jangan dilupekan...heee..
okay la... bie nak sharing resepi " Asam Pedas muar "
bie mula belajar masak lauk ni.. dari mak...
ingat lagi.. mase tu darjah 3..
tak salah imbas kembali citer lame..
mase tu Bie..
darjah 3 musytari sekolah kebangsaan masai, johor..
sebelum pi sekolah, sebelum bas ah peng pick up bie
pi hantar sekolah..
'pagi-pagi lagi bie keno tolong
mak tumbuk cili kering yang dah direbus..'
tumbuk dengan batu lesung lagi..
mak tak suke guna blender...
...bermula selalu tolong mak kat dapur memasak..
sampai la.. diberi kepercayaan untuk masak asam pedas
sendiri..mmmm berbunge-bunge bile diberi kepercayaan
untuk memasak.. walau masakan pertame tu..
ade la komplain...termasin sket..dan masam tu kureng la plak...
haaaaa... x mengape jadikan komplain tu sebagai
semagat untuk bie masak lebih baik lagi..huuu
mmmm rindukan air tangan mak...
Resepi Asam Pedas Muar
Bahan-bahan:
8 ketul ikan pari / ikan kembung / selar / sembilang
Satu mangkuk cili kering (direbus dan dikisar)
8 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup
1 sudu kecil lada hitam ( ditumbuk )
1 cawan perahan asam jawa
2 kuntum bunga kantan
1 ikat Daun Kesom
1 ikat daun kesum
2 batang serai (dititik)
Sedikit belacan
2 biji Tomato
8 batang bendi muda
500 ml air
Garam secukup rasa
1 sudu kecil gula
Cara-cara Membuatnya:
1. Panaskan minyak, tumis belacan, cili kisar bersama kunyit hidup,lada hitam dan bawang merah.
Selepas naik bau wangi, masukkan perahan asam jawa, air ,bunga kantan dan daun kesum.
2. Biarkan dengan api perlahan sehingga mendidih,masukkan buah tomato dan bendi muda, garam dan gula.
3.Biar mendidih dalam 5 minit lagi. siap untuk dihidangkan.
Cube tau resepi ni senang aje.... dan sedap!
sila lawati blog utama chef obie
http://chefgunawanmalaysia.blogspot.com/
Malaysia Selebriti Chef , Profesional Chef , Duta Produk @ Product Ambassador , Penulis Buku Masakan &Properties Advisor For Hotel & Resorts ./ FB : chefobie untold IG : chef_obie_official email : gunawan.jamil@gmail.com malaysiapropertiespure@gmail.com Blog utama : chefgunawanmalaysia.blogspot.com chefobie.blogspot.com ( coretan personal ) sajianlazat@blogspot.com chefbiskut.blogspot.com Hotline : 0172260719
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025 Assalammulaikum wbt Dan Salam Sejahtera , Pejuang-pejuang F&B semua , pasti bukan ...
-
Assalammualaikum wbt, Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce? bechamel sauce ni lebih mudah kite panggi...
-
Kuih Tradisional India : Resepi Vadai Popular Chef Obie Bahan 240 gm Kacang dhal / ulundhu 1 sudu besar Tepung Beras 1 ...
No comments:
Post a Comment