Sunday, December 22, 2013

DIY- Resepi Rainbow Kek Dan Italian Meringue Buttercream Sedap!

Terima kasih kepada anda yang mengingatkan
kepada chef obie mengenai .. Resepi Rainbow Kek
dan Italian Meringue Buttercream..

Apa yang Bie sharingkan Hari ni, InsyaAllah
anda akan membuat rainbow kek dengan chantek...
sila sukat dengan tepat berpandukan jumlah bahan
yang digunakan dalam resepi Bie ini..
kepada anda yang pernah mengikuti kelas rainbow kek ini..
boleh sharing bersama teman-teman yang lain yea..
yang tak dapat join kelas Bie ni.

kirenye anda DIY r.. ( do it yourself )

Selamat mencuba

Rainbow Kek

Unsulted Butter/ Mentega 220gm
Castor Sugar / Gula Castor 360gm
Egg White / Telur Putih 5nos/biji
Flour / Tepung Gandum 420gm
Baking Powder 1tspn
Vanilla Essence
Salt /Garam secukup rasa
Fresh Milk 350ml


Cara membuat

1.Panaskan Oven 170-175’c ( mengikut oven masing-masing - ada yang perlu 180'c )

2.Sediakan Loyang @ rim kek saiz 7’inci sebanyak 6,lapik kertas minyak atau parchment paper.

3.Tapis tepung, baking powder dan ketepikan.

4.Pukul butter dan gula sehingga bertukar warna.

5.Masukkan telur putih satu persatu , teruskan pukul sehingga sebati Masukkan Vanilla Essence

6.Akhir sekali masukkan tepung dengan di selang selikan dengan susu.

7.Adunan yang telah siap dibahagikan kepada 6 bhagian dengan berat setiap satu 250gm
Warna yang digunakan kuning,merah,oren,biru, ungu,hijau, ( anda boleh guna 7 warna )

info- kalau anda nak tahu resepi diatas ini merupakan 'Victorian Sponge Cake'
kalau dekat uk sana ia biasa digunakan sebagai asas sponge kek untuk kek rainbow.
sekarang anda dah tahu resepi victorian sponge kek, resepi ini juge boleh digunakan untuk membuat pelbagai jenis kek lain..kek-kek kontemporari.( ianya agak manis sedikit )


Italian Meringue Buttercream

Air 120ml
Gula Castor 430gm
Egg White / Telur Putih 250gm
Unsulted Butter 680gm
Vanilla Essence

Cara membuat

1.Pukul putih telur sehingga kembang.

2.Panaskan gula dan air selama 7 minit

3.Selepas gula telah mendidih masukkan ke dalam putih telur dengan hala laju pukul yang tinggi.Teruskan pukul hingga dasar mixer sejuk.lebih kurang 10-15 minit.

4.Masukkan mentega, pukul sehingga semua sebati.

5.Siap dan boleh digunakan / disimpan dalam pet ais dan boleh dipukul kembali untuk kembangkan lagi.


info- pastikan gula dan air telah bubbling, berbuih- buih dan agak
kepekatan ( jika ade penyukat suhu gula-juge boleh digunakan pada titik 115-130'c
jangan sampai suhu 160'c-170'c kerana ianya akan menjadi karamel,apabila telah karamel ianya tidak boleh digunakan lagi- pastikan rupanya masih jernih clear dan pekat.


Jika anda mencari resepi- resepi lain sila refer ke blog chef obie yang utama - chefgunawanmalaysia.blogspot.com

No comments:

Post a Comment

CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025

  CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025 Assalammulaikum wbt Dan Salam Sejahtera ,  Pejuang-pejuang F&B semua , pasti bukan ...