Bolehlah mencuba resepi mudah yang telah chef obie kongsikan ni..
jika anda ingin lebih manis dan rasa koko atau coklat..
boleh lah ditambah gula sedikit lagi...
selamat mencuba..
Bahan-bahanya
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung high protein ( Diamond flour )
1 sudu makan baking powder
1/2 sudu teh baking soda
3/4 cawan minyak masak
1/2 cawan gula
1/2 cawan gula perang
1 cawan air
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
3 biji telur (B)
Perisa Coklat
Coklat essence
Hiasan Atas Kek
250gm coklat susu kuoveture di campur dengan 2 sudu besar madu, ( double boiler )pastikan setelah dingin kek kukus ini.
Cara-caranya
1. Tapis tepung gandum dan tepung high protein, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2. Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di tapis tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen coklat,perisa coklat, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet atau parchment paper, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit.
5. Apabila siap. Dinginkan
Malaysia Selebriti Chef , Profesional Chef , Duta Produk @ Product Ambassador , Penulis Buku Masakan &Properties Advisor For Hotel & Resorts ./ FB : chefobie untold IG : chef_obie_official email : gunawan.jamil@gmail.com malaysiapropertiespure@gmail.com Blog utama : chefgunawanmalaysia.blogspot.com chefobie.blogspot.com ( coretan personal ) sajianlazat@blogspot.com chefbiskut.blogspot.com Hotline : 0172260719
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025
CARA KIRA KIRA COSTING DENGAN MUDAH CHEF OBIE 2025 Assalammulaikum wbt Dan Salam Sejahtera , Pejuang-pejuang F&B semua , pasti bukan ...
-
Assalammualaikum wbt, Hari ni bie nak sharing resepi asas bechamel sauce, apa tu bechamel sauce? bechamel sauce ni lebih mudah kite panggi...
-
Kuih Tradisional India : Resepi Vadai Popular Chef Obie Bahan 240 gm Kacang dhal / ulundhu 1 sudu besar Tepung Beras 1 ...
No comments:
Post a Comment