Kek Mentega Popular Dan Mudah atau lebih mesra dikenali dengan nama BUTTER CAKE
Salam netizen , resepi ini adalah resepi dalam kelas baking for beginners chef obie pada tahun 2012-2014 , ianya mudah dan dalam resepi yang kecil. Resepi asal merupakan 20 liter.
Semoga ada manfaat untuk anda yang masih baru dan dalam mencuba resepi-resepi kek asas yang mudah.
chef juga telah kongsikan bersama asnaf dan mereka yang memerlukan.
Bahan
Telur 250 gm ( 6 biji )
Gula 180 gm
Mentega/Butter 200gm ( boleh dicairkan @ tidak perlu di cairkan )
Ovallette 10gm
Rose flour/tepung gandum 180gm( diayak/ditapis)
Vanilla essence
Garam secukup rasa
Cara Penyediaan :
Cara yang pertama
Telur, gula, ovallette dan vanilla essence di pukul hingga kembang menggunakan whisk. Kemudian masukkan garam, butter (yang telah dicairkan) kacau menggunakan spatula perlahan lahan dan masukkan tepung gandum. Pastikan batter telah sebati dan sedia untuk di bakar.
Cara yang kedua
Butter,gula,garam dan vanilla essence di pukul menggunakan whisk hingga separa kembang. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji, pukul dengan perlahan
whisk. Apabila telur telah sebati dan ringan,. masukkan tepung gandum kacau perlahan menggunakan spatula sehingga sebati. Batter butter cake telah sempurna dan sedia untuk di bakar. Pastikan oven telah dipanaskan pada suhu 180. Bakar selama 35-45 minit.
Kepada Anda Yang Budiman Sila Lawati :
chefgunawanmalaysia.blogspot.com
chefobie.blogspot.com
Hotline : 017 2260719
Boleh follow ig : chef_obie_official
FB : chefobie untold
No comments:
Post a Comment